SARAJEVO

Mubera Šemić, vlasnica kuće visoke ambijentalne vrijednosti: Niti ko u njoj može živjeti niti je možemo prodati

Ona i sestra su u više navrata renovirale kuću, no zub vremena čini svoje

Piše: A. Saračević

13.9.2021

Porodična kuća Šemića građena u osmanskom periodu. Avaz

Mubera Šemić vlasnica je kuće koja ima visoku arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost na adresi Sarač Ismailova broj 23. Međutim, Šemić se našla u bezizlaznoj situaciji.

Kako je rekla, kuća se već počela urušavati. Iako se ubraja u objekte od kulturnog i historijskog značaja, niko nije nadležan za njenu sanaciju, a zbog svega je ne može ni prodati.

Kuća na Mejtašu u očajnom stanju. Avaz

Već adaptirana

Ovaj stambeni objekt građen je u osmanskom periodu.

- Niti ko u njoj sada može živjeti niti je možemo prodati. To je naša očevina, naša ostavština. Ta kuća je već adaptirana, ima i starih i novih prozora. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode došli su i fotografirali kuću te je stavili pod zaštitu. I za to su dobili novac od Vlade - navodi Šemić.

Ona i sestra su u više navrata renovirale kuću, no zub vremena čini svoje.

- Neće da je kupe iz razloga što, ukoliko odluče da nešto renoviraju, to moraju odraditi identično originalu. Sestra ima 75 godina, ja 80 i mi nismo u mogućnosti više renovirati - kazala je ona.

Iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo navode kako odgovornost i brigu o objektu snosi njen vlasnik.

Šemić: Bez rješenja. Avaz

Separat zaštite

Jedina dužnost vlasnika je da se odnosi prema objektu na način „dobrog domaćina“, koji neće ni na koji način umanjiti njegove arhitektonske, kao i ambijentalne vrijednosti, kazali su za „Avaz“.

- Objekt na adresi Sarač Ismailova broj 23 tretiran je kroz „Separat zaštite za RP Bjelave – Mejtaš“, a stanje objekta i odgovornost za njegovo održavanje su na vlasniku objekta, kao što je slučaj kod svakog vlasnika objekta, vozila, nekretnine - kazali su nam iz Zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.