SKUPŠTINA KS

Šteta: Tematska sjednica o GRAS-u krajem oktobra

Forto povukao tačku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo-skraćeni postupak iz tehničkih razloga

E. Ma.

S današnje sjednice

Foto: SCREENSHOT


Na današnjoj sjednici Skupštine KS premijer KS Edin Forto povukao je tačku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo-skraćeni postupak iz tehničkih razloga.

Usvojen je Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo po skraćenom postupku.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta danas je zastupnicima predstavio  Nacrt Zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Govorio je o mogućnosti odlaska GRAS-a u stečaj.

- Odlazak GRAS-a u stečaj je zasebna tema i vjerujem da ćemo već na narednoj Skupštini imati temu samo GRAS i diskutovati o načinu javnog prijevoza. Ovaj nacrt zakona ne znači odlazak GRAS-a u stečaj - kazao je Šteta.

Ministar je najavio osnivanje direkcije ili agencije za javni prijevoz koja će se baviti i tarifnim sistemom i naplatom karata. Najavio je da će se promijeniti tarifni sistem.

- Imamo problem zbrinjavanja uposlenika GRAS-a koji trebaju u penziju. Bilo kakve radnje u kojoj bi određeni ljudi bili višak će podrazumijevati zbrinjavanje radnika. Neće otići niko u penziju a da nema uplaćen penzijski staž - istakao je Šteta.

NA VRH

Podijeli članak na