SARAJEVO

SPUS: Radimo za dobrobit svih svojih kolega, neki na nas vrše pritisak

Vijeće mladih KS je iznijelo četiri zahtjeva, a problem se javio oko zahtjeva koji se odnosi na bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu

Dević: SPUS radi za dobrobit svih svojih kolega. PRINTSCREEN

Piše: S. Š.

14.9.2021

Povodom jučerašnjih studentskih protesta u organizaciji Vijeća mladih Kantona Sarajevo, Studentski parlament Univerzitet Sarajevo (SPUS) održao je konferenciju za medije.

Vijeće mladih KS je iznijelo četiri zahtjeva, a problem se javio oko zahtjeva koji se odnosi na bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu.

Faruk Dević, predsjednik SPUS-a, kazao je kako su oni ranije iznijeli slične zahtjeve, te kako prvenstveno žele pomoći svim studentima.

- Zahtjevi koje je ranije uputio SPUS su: prenošenje tri predmeta, odnosno 15 ETC bodova u narednu akademsku godinu, zahtjev za dodatnim ispitnim terminom, finansiranje studenata koji imaju prosjek iznad 8.0, te smanjenje školarine 30 posto i dodatni apsolventski rok. Dosta polemike se diglo oko zahtjeva koje je uputilo Vijeće mladih KS, a koji se tiče bezuslovnog prelaska u narednu akademsku godinu – pojasnio je Dević.

Dević je kazao i kako je na studentske predstavnike u prethodnom periodu vršen pritisak.

- SPUS radi za dobrobit svih svojih kolega, a na neke studentske predstavnike je vršen pritisak. Radimo na realizaciji svih zahtjeva jer želimo pomoći svim studentima – kazao je Faruk Dević.

Poručio je kako će SPUS u budućnosti raditi složno kao i do sada.


Abdagić: Želimo zaštiti kvalitet studiranja u Sarajevu. PRINTSCREEN

Valida Abdagić, student prorektor, kazala je kako bi se usvajanjem zahtjeva koji se odnosi na bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu narušio kvalitet studiranja u Sarajevu.

Jedina razlika između zahtjeva koji su jučer ozloženi, te ostalih studenata je što ne podržava mo bezuslovni upis u narednu akademsku godinu. Time bi se narušio kvalitet studiranja u Sarajevu. Ponovni bezuslovni upis bi značio da bez ijednog položenog ispita student postane apsolvent, a to se ne bi smijelo desiti – kazala je Abdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.