ZENIČKO DOBOJSKI KANTON

Evo kako su glasali ministri ZDK za izbor komesara

Kako nezvanično saznajemo, ministri iz SDA bili su protiv imenovanja Nermina Šehovića za novog komesara

Biralo se između Šišića i Šehovića. Avaz

Piše: A. Na.

17.9.2021

Rusmir Šišić, novi je komesar Zeničko-dobojskog kantona. Odlučeno je to na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Njegov protukandidat bio Nermin Šehovića, zaposlenik Federalne uprave policije.

Sada je na potezu Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Obavještajna sigurnosna agencija BiH koja će izvršit provjere radi utvrđivanja eventualnih smetnji u postupku pristupa tajnim podacima i izdavanja Rješenja za predloženog kandidata.



Pravna anarhija

Inače, za imenovanje jednog od predloženih kandidata potrebno je bilo 6 glasova prisutnih ministara Vlade ZDK, u kojoj 5 ministara ima SDA, po dva A SDA i HDZ te po jednog SBIH i SBB BiH. Kako nezvanično saznajemo, ministri iz SDA bili su protiv imenovanja Nermina Šehovića za novog komesara.

- Zanimljivo je to da je Šišić proglašen komesarom 4. avgusta, a tek je 8. septembra bio intervju. Indikativno je to da se za prvog čovjeka ZDK bira osoba koja se vezuju za određene procese, a protiv kojeg se a po prijavi KT ZDK vodi pred KT SBK. Radi se o nezakonitom rad na predmetu koji se odnosi na Univerzitet u Zenici. Šišić je kandidat bez biografije, a konkretan proces imenovanja je bila pravna anarhija. Bojim se da se na ovaj način pravi stranačka policija za progon neistomišljenika i osvajanje izbora 2022. godine – kaže naš izvor.

Brojne aplikacije

U proceduri za imenovanje policijskog komesara pored navedenih kandidata aplikaciju su podnijeli policijski službenici MUP ZDK Admir Gazić, Adis Imamović, Vahidin Topalović te Hidajet Krehmić uposlenik Granične policije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.