KANTON SARAJEVO

Katica: Ne možemo nabaviti body kamere zbog Zakona o javnim nabavkama

Za nabavku je izdvojeno 460 hiljada KM

H. J. I. / Fena

Admir Katica

Foto: Arhiva


Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izrazio je nezadovoljstvo zbog kompliciranosti Zakona o javnim nabavkama i provođenja procedura u vezi s nabavkom "body kamera" koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju.

Vlada Kantona Sarajevo je još u aprilu prihvatila projekt MUPKS o nabavci tih kamera za koje je izdvojila 460.000 KM.

- Ubistvo naše dvojice kolega, sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, sigurno bi bilo lakše rješivo da su imali body kamere. Njihovom nabavkom ćemo sigurno biti na dobitku i u tom "otkrivačkom" dijelu u krivičnim postupcima - naveo je Katica na FB profilu.

Još nije počeo proces nabavke

Istakao je da će Uprava policije KS internim pravilima i procedurama propisati sve situacije na koji način će funkcionisati sistem body kamera koje će nositi policijski službenici kako ne bi došlo do bilo kakvih zloupotreba.

- Malo sam frustriran zbog načina na koji se provode procedure iz Zakona o javnim nabavkama, koje su usporile proces nabavke ovog vrlo vrijednog sredstva, za koje je Vlada KS osigurala novac i očekujem da će se ta procedura uskoro provesti - kazao je.

Glasnogovornik Uprave policije MUPKS Mirza Hadžiabdić kazao je da još nije otpočeo proces nabavke kamera te nije mogao precizirati kada bi se to moglo desiti.

Katica je ranije istakao da će korištenje kamera imati brojne potencijalne prednosti, među kojima je povećanje uljudnosti i poštovanje naredbi.

- Praksa je pokazala da građani često mijenjaju ponašanje prema policijskim službenicima, kada su obaviješteni da se susret snima. Ovaj "civilizacijski efekt" može spriječiti prerastanje i sprečavanje određenih situacija na nivou upotrebe sile. Ovakva metoda poboljšava interakciju između policijskih službenika i građana/učesnika u saobraćaju - naglasio je.

Snimljeni podaci se mogu koristiti kao dokazi

Brže rješavanja žalbi i tužbi građana koje navode pogrešno provođenje zakona, prekomjernu upotrebu sile ili druge oblike nedozvoljenog ponašanja također je jedna od prednosti korištenja kamera.

Potvrdni dokazi dobijeni na taj način, snimljeni podaci, slika, video, ton mogu se koristiti kao dokazi u hapšenju ili krivičnom gonjenju kao i u dokumentovanju pojava i prirode raznih vrsta prekršaja.

Kamere otvaraju mogućnost treninga i unapređenje rada službenika, jer predavači i policijski rukovodioci mogu procijeniti aktivnosti i ponašanja policijskih službenika zabilježenih kamerama, te unaprijediti njihovu profesionalnost.

NA VRH

Podijeli članak na