CENTAR

Građani i vijećnici protive se gradnji novog objekta: Još traje borba Općine i Centralne banke za Hastahanu

Zbog zloupotrebe položaja Mandić podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Nedžada Ajnadžića

Piše: A. Nalo

20.9.2021

Park Hastahana: Građani ne žele da se uništi. AVAZ

Iako su građani Centra izričito protiv toga, Centralna banka BiH i dalje ne odustaje od nakane da svoj novi objekt gradi u poznatom parku Hastahana, odnosno Parku prof. dr. Nijaza Durakovića.

Radovima se u ovom dijelu grada protivi i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika jer se ovo dobro nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva.



Burne reakcije

O gradnji budućeg objekta raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar. Ova tačka izazvala je burnu reakciju među vijećnicima, ali i načelnika Centra Srđana Mandića, koji je na sjednici kazao da Centralna banka, ako želi, može graditi zgradu na atraktivnoj lokaciji u Velešićima, odnosno na mjestu starog GRAS-ovog depoa minibusa.

- Protivimo se izgradnji objekta. Želimo da taj prostor iskoristimo za izgradnju jednog modernog parka koji bi služio svim građanima KS. Smatramo da nije korektno ni od predstavnika banke da unište onu cijelu parcelu. Na raspolaganju imaju lokaciju u Velešićima ili da se malo pomjere prema Magribiji, gdje se nalaze one stare barake. To bi bilo korektno - kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Marindvor Zvonko Bošnjak.

Sličnog stava bio je i Sulejman Haljevac, šef Kluba Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Općini Centar.

- SBB je od samog osnivanja uz narod i za to da se čuvaju zelene površine, da se borimo za parkove. Bilo bi dobro da načelnik Mandić, koji se dogovarao s guvernerom Centralne banke, ovoj instituciji ponudi lokaciju u Velešićima. To bi bilo prihvatljivo za građane, a brojni arhitekti su rekli da bi to bio pun pogodak - kazao je Haljevac.

Bez dogovora

S obzirom na to da se dogovor o izgradnji ovog objekta ne nazire u budućnosti, jer, kako tvrdi načelnik Mandić, na sastanke ne pristaje guverner Senad Softić, Mandić je u petak podnio krivičnu prijavu protiv Nedžada Ajnadžića, bivšeg SDA-ovog načelnika. 

Optužuje ga za zloupotrebu položaja pri donošenju odluke o pristupanju izmjena i dopuna regulacionog plana “Gradski centar Marindvor”.


Centralna banka nije kradljivac

S druge strane, iz Centralne banke ističu da su na savjestan i zakonit način stekli pravo vlasništva nad parcelom.

- U javnosti se Centralna banka i njeni rukovodioci predstavljaju kao „kradljivci“ Hastahane, a pritom se zanemaruje činjenica da smo za kupovinu do sada već platili blizu 5,5 miliona maraka i uknjižili pravo vlasništva. Već 6 mjeseci trpimo značajnu štetu zbog ignoriranja od Općine Centar - ističu iz Centralne banke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.