OSVRT

Šef Kluba zastupnika SBB-a o radu Vlade i Skupštine KS: Trojka na klimavim nogama, sve češće trebaju podršku SBB-a

Za uzvrat imamo agresivnu sječu direktora SBB i to na nezakonit način, ističe Marić

A. Nalo

Sve veći raskoli na sjednicama Skupštine KS

Foto: Avaz


Trojka nema stabilnu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo. Golim okom vidljivo je to iz sjednice u sjednicu. Na klimavim nogama i kroz iglene uši provlače se oduke, ali one bitnije, kako trenutno stvari stoje, bez ruku zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH nikada ne bi ugledale svjetlo dana. 

Poslušnost, iako je u amenet dobio na upravljanje nekoliko značajnih funkcija, sve više otkazuje i uvrijeđeni samostalni zastupnik Damir Marjanović koji nikako da se oporavi od fijaska bivše ministrice visokog obrazovanja Melikom Husić- Mehmedović i neusvajanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju. Ovisno od raspoloženja ponašaju se i ostali samostalni zastupnici te Admela Hodžić koja je napustila SDA i prešla u SBiH.

  • Marić: Presudni glasovi

    Marić: Presudni glasovi

    Foto: Avaz


Provjera diplome

Da stanje u Skupštini KS i Vladi KS nije idealno potvrđuje i Zvonko Marić, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini KS.

- Nekoliko puta smo imali do sada situaciju da su zahvaljujućim glasovima naše stranke usvojeni neki zakoni, inicijative... Takav primjer imali smo nedavno kada je sa 18 glasova usvojena inicijativa da VSTV pokrene smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija. Tada je trojka imala 17 sigurnih ruku i moj glas je bio presudan da se to usvoji. Isto tako je bilo i kada je NiP tražio da Tužilaštvo KS s mrtve tačke pokrene provjeru diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Naš klub je to podržao – rekao je Marić.

Za uzvrat, kako kaže, SBB je dobio agresivnu sječu direktora SBB i to na nezakonit način. Ništa bolje ne ocjenjuje ni rad aktulene Vlade KS. Naime, sve su glasnija šuškanja da bi Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi KS u narednom periodu mogla preuzeti i vođenje Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Nemaju viziju

Ta pozicija ostala je upražnjena nakon što je Husić-Mehmedović podnijela ostavku.

- Očigledno je kontinuirano nesnalaženje ove Vlade KS u svemu. Jednostavno nemaju predstavau ni viziju kako to treba raditi. Prvi su bili u tome kada se napadala prošla Vlada KS zato što nisu imali ministra zdravstva KS. Sad se i njima to desilo. Stvorili su ogroman vakum u mnogim procesima u visokom obrazovanju – rekao je

Kako trenutno stvari stoje, kako ističe, nagomilanim problemima se ne nazire kraj. Nepotrebnim smatra i to što je Vlada KS posezala za radvajanjima određenih ministarstava.

- U prošlom sazivu imali su ministra Anisa Krivića koji je sam pokrivao ta dva ministarstva. Imao je odlične rezultate u radu. A, šta danas imamo ne sceni osim loših nacrta zakona koji ne dobijaju podršku u Skupštini KS – ističe Marić.

NA VRH

Podijeli članak na