KANTON SARAJEVO

Domovi zdravlja pred kolapsom, nužna nova zapošljavanja

Nedostaje više od 90 doktora porodične medicine, isto toliko medicinskih sestara, tehničara te više od 50 radnika na održavanju higijene...

Svakodnevne gužve ispred domova zdravlja. Avaz

Piše: A. Na.

23.9.2021

Zbog nedostatka stručnog i ostalog kadra proteklih dana ogromne gužve stvaraju se ispred domova zdravlja. Bolesni građani, stariji te roditelji s djecom znaju u redu i na kiši čekati po nekoliko sati da bi došli na red za pregled. 

Baltić: Mora se reagirati. Avaz

Teška situacija

- Čim se u sudu dovrši registracija mog potpisa kao generalnog direktora koja traje već 15 dana imat ćemo na raspolaganju znatno veći broj ljekara koji će biti raspoređeni na radne zadatke i u našoj općini i u cijelom kantonu. Da budem još precizniji, više od 30 ljekara, 40 medicinskih sestara i 40 radnika na održavanju higijene potpisat će ugovore o radu – istakao je Baltić.

Direktor obećava da neće stati na tome te da će nastaviti sa kadrovskim popunjavanjem svega onoga što je godinama zapostavljano.

Ministar zdravstva Haris Vranić nije želio komentarisati dešavanja u DZ. 

Radni zadaci

Nažalost, takvu sliku svakodnevno viđamo ispred DZ "Kumrovec" na Otoci. Na to su se načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću požalili i ogorčeni građani. On je, zbog alarmantne situacije, zatražio da se u riješavanje ovog goruće problema uključi i resorni ministar Haris Vranić. Dobio je i podršku novoizabranog direktora Doma zdravlja KS Abela Baltića.

- Trenutno JUDZKS radi sa bukvalno prepolovljenim zdravstvenim kadrom. Nedostaje više od 90 doktora porodične medicine, isto toliko medicinskih sestara, tehničara te više od 50 radnika na održavanju higijene, dvocifren broj vozača... i to za rad u uslovima kada nema pandemije. Borba sa Covid 19 pandemijom zahtjeva oko još 150 zdravstvenih profesionalaca na dnevnoj bazi. I to stanje nije nastalo juče, već smo ga naslijedili iz prethodnih godina – kazao je Baltić.

Kao prvi čovjek ove zdravstvene institucije nada se da će ovaj problem biti uskoro riješen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.