KADROVSKA KRIŽALJKA

Premijer Edin Forto smijenio Suanitu Bandu, direktoricu JU "Djeca Sarajeva"

U njenu fotelju, prema odluci članova Upravnog odbora, sjela je Alma Trnka, odgajateljica iz vrtića "Rosica".

Forto i Banda. Avaz

Piše: A.Na. - A. K.

23.9.2021

Suanita Banda više nije direktorica JU “Djeca Sarajeva”. Na ovu poziciju imenovana je lani i to nakon 21 godinu radnog iskustva. Karijeru je počela u ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Amel i Nur“, gdje je provela 18 godina, a već četiri godine je uposlenica JU. U njenu fotelju, prema odluci članova Upravnog odbora, sjela je Alma Trnka, odgajateljica iz vrtića "Rosica".

Uredba o zapošljavanju

- Prema usmenom nalogu premijera KS Edina Forte pokrenuta je moja smjenjena iako moj mandate traje četiri godine. Tako je na sjednici ostalim članovima kazala predsjednica UO, a koja je ujedno i članica NS. Kao glavni razlog navode to da sam zapošljavala u tri nova vrtića koja su nedavno otvorena te kako nisam imala saglasnost za to. Naravno da sam imala taj dokument resornog ministarstva – rekla je Banda.

Nadalje, spočitava joj se i to da nije poštovala uredbu o zapošljavanju, a koja je donesena u maju.

- U tom dokumentu stoji da se kada se povećava obim posla mogu primiti radnike na tri mjeseca. A, da u tom istom periodu da tražim saglasnost za raspisivanje konkursa. Tražila sam da se ti radnici prime na neodređeno, međutim, odbijena sam. Zatim sam tražila da im se daju ugovori na godinu dana. U našoj ustanovi imamo oko 90 uposlenike koji rade i po nekoliko godina, a primaju se na tri mjeseca. Ni to mi nisu odobrili i stav UO je bio da im se neće produžiti ugovor koji ističe u oktobru – kaže Banda.


Šutnja ministrice

S obzirom na to da je smjenjena sa čela JU “Djeca Sarajeva” ona se ipak nada da će sada UO promijeniti oduku i dati saglasnost da im se produže ugovori.

- Oni su samo na taj način spremali teren kako bi mene skinuli s pozicije i napravili mi problem. Spominju i neke neregularnosti u radu koje kategorički odbacujem. Naprotiv, tvrdim da sam časno i pošteno radila svoj posao i da nemam mrlje u svom radu. I u narednom periodu na prvo mjesto će mi biti djeca, roditelji i uposlenici – ističe Banda.

Inače, ova direktorica je za kratkog mandata pokrenula niz projekata u JU. Pored pandemijskih uvjeta obezbjedila je stabilno finansiranje, proširila kapacitete, realizirala projekat "Putujući vrtić" koji je jedinstven na našim prostorima.

O razlozima naprasne smjene direktorice Bande pokušali smo saznati od resorne ministrice Naide Hota- Muminović. Međutim, ona nije odgovarala na naše pozive i poruke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.