VIRUS OPET UZIMA MAHA

Osam osoba preminulo od korone u KS, 197 novozaraženih u posljednja 24 sata

Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta

N. Aj.

Testirano 1.095 uzoraka

Foto: Arhiv


Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.095 uzoraka, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavilo 147 naših sugrađana, dok je nažalost osam osoba preminulo od posljedica ove bolesti. Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta, od kojih je 199 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih u našim bolnicama je 10,8 posto.

Prosječan broj zaraženih

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 145 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 77. Na respiratoru je šest pacijenata, 12 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je troje na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.302 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.882 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 57.652 osobe zaražene koronavirusom, te 54.990 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 177, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 294.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 372 pacijenta, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.008 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati.

Aplicirano 2.697 doza vakcina

Covid-pozivni centar zabilježio je 549 poziva, a obavljeno je i 255 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.697 doza vakcina, i to 1.500 na Zetri i 1.197 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS podsjećaju da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

NA VRH

Podijeli članak na