ODLUKE

Zaključak Vlade KS: Osobe s krivotvorenim diplomama ostat će bez posla

Do sada je izvršena provjera diploma za nešto više od 20 posto zaposlenih u javnom sektoru, otkriveno je 57 "lažnjaka"

Kafedžić i Forto. AVAZ

Piše: Avaz.ba

24.9.2021

Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici prihvatila je informaciju o inicijativi za izmjenu Zaključka Vlade KS o reviziji diploma Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS

Ovim zaključkom obavezuju se svi organi uprave, stručne i druge službe KS, institucije, zavodi, agencije, direkcije, javne ustanove, javna preduzeća i pravna lica čiji je osnivač KS, da pokrenu interne postupke  protiv svojih zaposlenih za koje Tužilaštvo KS donese naredbu da se istraga neće provoditi zbog zastare krivičnog  gonjenja  za krivično djelo "Krivotvorenje isprava", a sve s ciljem regulisanja radnopravnog statusa takvih lica, te o pokretanju i okončanju tih postupaka obavijeste Ured.




Zaključak Vlade KS. AVAZ

Podsjetimo, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo intenzivno radi proces revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru. 

Kako je na nedavnoj konferenciji za medije rekao direktor Ureda, Erduan Kafedžić, do sada je izvršena provjera diploma za nešto više od 20 posto zaposlenih u javnom sektoru. Otkriveno je čak 57 krivotvorenih diploma!

Tužilaštvo KS je već podiglo pet optužnica zbog krivotvorenih diploma. Prema trenutnom zakonu, ukoliko osoba ima krivotvorenu diplomu duže od 10 godina, ona je u fazi zastare.

No, novim zaključkom Vlade, osobe s krivotvorenim diplomama ostat će bez posla.

"Avaz" je danas ekskluzivno otkrio imena prvih 10 otkrivenih osoba s lažnim diplomama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.