SARAJEVO

"Avaz" na licu mjesta: Obišli smo radove na obnovi najkritičnije dionice tramvajske pruge

Radovi na ovoj relaciji trajat će do kraja oktobra

Piše: A. Saračević

27.9.2021

Novac od licitacije bit će namjenjen za plaćanje dugova preduzeća GRAS - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Novac od licitacije bit će namjenjen za plaćanje dugova preduzeća GRAS - Avaz
+7

Radovi na dotrajaloj tramvajskoj pruzi na relaciji Ilidža-Nedžarići uveliko su u jeku, uvjerili su se "Avazovi" reporteri an licu mjesta.

Nakon nešto manje od mjesec dana trajanja radova stare tramvajske šine su uklonjene, a istovremeno se izvode radovi za postavljanje novih tračnica.

Podsjetimo, radovi na dionici od Ilidže do Nedžarića započeli su 26. avgusta. Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, nešto ranije je naveo kako bi radovi na ovoj dionici trebali trajati 60 dana, odnosno, do kraja oktobra.

Otklonjene stare tramvajske šine, dužine 3,5 kilometra u oba pravca, bit će prodate licitacijom. Novac od licitacije bit će namjenjen za plaćanje dugova preduzeća GRAS.

Najavljeno je kako će obnova biti završena u okviru zadatog roka, te da će nova pruga garantirati veću sigurnost korisnika javnog prijevoza.

Šteta je, također, predočio kako se radi o najvećem infrastrukturnom projektu javnog prijevoza u Sarajevu u posljednjih 60 godina.

Ovim projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova tramvajske pruge na dužini od 21,4 kilometra.

Nakon radova na ovoj dionici slijede radovi na relaciji od Ilidže do Remize, koji bi trebali biti završeni do 1. maja naredne godine. Zatim, slijedi dio tramvajske pruge prema Čengić-Vili.

Ovaj projekat finansira se EBRD putem kreditnih sredstava.

Također, početkom mjeseca potpisan je ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja s predstavnikom proizvođača „Stadler“, u vrijednosti od 34 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.