SARAJEVO

Obilježena godišnjica masakra u Buljakovom Potoku

Prije 29 godina, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, ispaljene su dvije granate koje su ubile devet građana

A. S.

Avdić : Pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni

Foto: Vlada KS


Ministar kulture i sporta Samir Avdić položio je danas cvijeće na mjesto masakra na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku u ime Kantona Sarajevo.

Prije 29 godina, za vrijeme dženaze Fatimi Jusić, na pomenuto mezarje ispaljene su dvije granate sa agresorskih položaja, od kojih je jedna pala među okupljene građane. Od rasprskavajućeg dejstva ovog ubojitog sredstva smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 naših sugrađana.

Osuđeno samo nekoliko komandanata

Ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije N.N. muške osobe.

Ministar Avdić rekao je kako moramo stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.

- Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Također, na doživotni zatvor osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja - podsjetio je ministar Avdić.

Istakao je da je, ipak, premalo osuditi samo nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a kamoli za više od 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih.

  •  Smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 naših sugrađana

    Smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 naših sugrađana

    Foto: Vlada KS


Pravda mora biti zadovoljena

- Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena - poručio je ministar.

Dalje ističe da se, bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni.

Na mjesto masakra, cvijeće su danas položile i porodice ubijenih, delegacije Grada i Općine Novi Grad, te predstavnici Unije civilnih žrtava KS, Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost”, Savjeta Mjesne zajednice “Alipašin Most 1”, te Naroda i pravde.

NA VRH

Podijeli članak na