SJEDNICE

Skupština KS prihvatila Studiju o uspostavi holdinga javnih komunalnih preduzeća

Predložili su da se za početak treba krenuti s decentraliziranim modelom, tj. ugovornim povezivanjem preduzeća

Skupština KS donijela odluku. Agencije

Fu. M.

28.9.2021

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvatila Studiju društveno-ekonomske opravdanosti za uspostavu holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo.

Prihvatanjem ove studije ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dobio je zaduženje da pokrene aktivnosti na uspostavi ovog holdinga.

- Cilj svih ovih aktivnosti je reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, te poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima KS - istakao je ministar Hadžiahmetović.

Naglasio je i kako će se tokom poduzimanja svih narednih aktivnosti uzeti u obzir sva pozitivna iskustva drugih gradova u regiji i Evropskoj uniji koja su dokazala djelotvornost organizacije komunalnih preduzeća u formi holdinga.

Eksperti s Ekonomskog instituta, Ekonomskog fakulteta i iz konsultantske bosanskohercegovačke firme ENOVA d.o.o. koji su izradili ovu studiju, u svom obraćanju, su kazali kako su ponudili dva modela, model A - decentralizirani ili ugovorni i model B - centralizirani ili statusno povezani.

Predložili su da se za početak treba krenuti s decentraliziranim modelom, tj. ugovornim povezivanjem preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.