SKUPŠTINA KS

Poturak: Sramotno je da u Kantonu Sarajevo ne postoji spisak vrhunskih sportista

Očigledno je da smo mi jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja sportiste slavi samo jedan dan, kaže zastupnik SBB-a

Poturak i Avdić: Ramijenili informacije. AVAZ

Piše: A. Nalo

29.9.2021

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Dževad Poturakna posljednjoj sjednici ukazao je na maćehinski odnos vlasti prema vrhunskim sportistima.

Od ministra kulture i za sport Samir Avdić zatražio je informaciju da li postoji spisak sa imenima i prezimenima takvih sportista.


Bez podataka

- Pitao sam ministra da li ima podatak koliko na listi zaslužnih sportista imamo vrhunskih. Interesuje me kada ja ta lista poslednji put ažurirana. Također, želim da znam šta će aktuelni ministar uraditi na unapređenju vrhunskog sporta u KS – ističe Poturak.

Prema njegovim riječima, očigledno je da smo mi jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja sportiste slavi samo jedan dan i to onda kada pronesu našu zastavu na sportskim takmičenjima.

- Već sljedećeg jutra ti ljudi nemaju od čega da žive. Hoću da znam kako se Kanton brine o takvim ljudima, šta su poduzeli da bolje žive. Zbog maćehinskog odnosa mnogi mijenjaju branše idu u druge poslove. To je žalosno jer su puno truda uložili u karijere da ih tek tako bace u zaborav – rekao je Poturak.


Loš zakon

On ističe da je i trenutni minisatr bio vrhunski sportista koji nikada tu titulu nije dobio.

- Postoje neki zakoni ali oni ne tretiraju ovu kategoriju sportista kako treba. To treba mijenjati i to je moje mišljenje. Sport treba vratiti na mjesto koje mu pripada – naglašava Poturak.

Ministar Avdić je odgovorio zastupniku Potorku da trenutno u Kantonu Sarajevo nemaju spisak s imenima vrhunskih sportaša te da mu je žao što je to tako.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.