REAKCIJE

Vukadin za "Avaz": Napraviti spomen ploču na Kazanima je dug koji imamo prema žrtvama

Planirano je da na ploči budu ispisana imena i prezimena svih ubijenih građana, njihov datum rođenja i godina kada su ubijeni

Toni Vukadin: Jednoglasna odluka. Avaz

Piše: A. Nalo

30.9.2021

Nakon 20 godina porodice nevino ubijenih žrtava napokon će moći na spomen-ploči koja će biti izgrađena na Kazanima na Trebeviću položiti cvijeće i odati počast

Zeleno svjetlo za to, na inicijtivu gradonačelnice Benjamine Karić, dali su gradski vijećnici koji su na poslednjoj sjednici usvojili Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja, a koji sada ide na javnu raspravu u kojoj mogu učestvovati i građani.



Mjesto stradanja

Kako je rečeno, planirano je da na spomen-obilježju budu ispisana imena i prezimena svih nevino ubijenih žrtava, njihov datum rođenja i godina kada su ubijeni.

- Napraviti spomen ploču na Kazanima je dug koji imamo prema žrtvama koji su bili naši sugrađani. Smatram da svaka žrtva u Sarajevu zaslužuje da se obilježi mjesto stradanja. Osobno u porodici imam članove porodice šehida, poginulih boraca, boraca i svi su podržali ovu odluku. Sve to pokazuje veličinu Sarajeva. Drago mi je što smo nakon toliko godina donijeli jednu ovakvu odluku i krenuli u proceduru a posebno to što je sve bilo jednoglasno, i od strane komisije i svih stranaka u gradskom vijeću i same gradonačelnice – rekao je za “Avaz” Toni Vukadin, vijećnik u Gradskom vijeću.

Bacanje u jamu

Inače, za zločine počinjene na Kazanima tokom rata i svirepo ubijanje građana Sarajeva osuđeno je 14 pripadnika 10. brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića Cace. Ubijeni su bacani u jamu kako bi se prikrili dokazi svih tih zločina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.