OSVRT

Maratonske sjednice Skupštine KS liče na rijaliti šou

Mnogo je bespotrebnih replika i poslaničkih intervencija, istakao Marić

Sjednice znaju trajati i do ponoći. Avaz

Piše: A. Nalo

3.10.2021

Prošle sedmice održane su dvije maratonske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Obilježili su ih duge i iscrpne rasprave, dobacivanja, bespotrebne replike i sve je ličilo na jednu veliku lakrdiju. Ništa bolji dojam nije ni kod građana, koji putem malih ekrana gledaju višesatna zasjedanja. Ogorčeni su na zastupnike koji mahom zastupaju svoje interese, a ne onih koji su ih birali i zahvaljujući kojima imaju velike naknade.

- Sjednice su duge, besmislene i nemaju svrhu jer je tu previše ličnih interesa i netrpeljivosti među pojedinim zastupnicima. Nije mi jasno kako ne vide da je to strašna slika u očima građana. Jednostavno, mi smo žrtve pojedinaca koji se prenaglašeno međusobno obračunavaju, ne donoseći nikakvo dobro ljudima. Toliko je bespotrebnih replika, poslaničkih intervencija... Kao da smo došli iz šume i stalno kršimo Poslovnik, što nam pokazuje da neki nisu dorasli ovoj funkciji - kazao je Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a.


Marić: Neki nisu dorasli ovoj funkciji. Avaz

Bespotrebna replika

Sličnog mišljenja je i zastupnik Damir Marjanović. I on se osvrnuo na jednu od sjednica.

- Jedan od nas je rekao da je to dramski program, no, da se ne lažemo, ova sjednica je mnogo više ličila na još jedan rijaliti nego na zasjedanje zakonodavne vlasti. Uopće me ne čudi što nas mlađa ekipa u svojim grupama naziva zadrugarima - napisao je na društvenim mrežama Marjanović.


Bešlija: Isprazna retorika. Avaz

Bešlija: Etika odavno narušena

Zastupnica Vildana Bešlija u izjavi za „Avaz“ kaže da su sjednice Skupštine vrlo često zloupotrijebljene od pojedinih zastupnika kao pozornica za lično obračunavanje i promociju te da liče na rijaliti šou.

- Etika je odavno narušena, a posebno u posljednjih godinu. U potpunosti razumijem građane koji ne žele pratiti rad Skupštine, ali se iskreno nadam da je već jasno odakle dolaze opstrukcije i da će većina kojoj pripadam zajedničkim naporima i rezultatima rada nadjačati ispraznu retoriku trenutne opozicije, predvođene strankom SDA - navela je Bešlija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.