OSVRT

Maratonske sjednice Skupštine KS liče na rijaliti šou

Mnogo je bespotrebnih replika i poslaničkih intervencija, istakao Marić

A. Nalo

Sjednice znaju trajati i do ponoći

Foto: Avaz


Prošle sedmice održane su dvije maratonske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Obilježili su ih duge i iscrpne rasprave, dobacivanja, bespotrebne replike i sve je ličilo na jednu veliku lakrdiju. Ništa bolji dojam nije ni kod građana, koji putem malih ekrana gledaju višesatna zasjedanja. Ogorčeni su na zastupnike koji mahom zastupaju svoje interese, a ne onih koji su ih birali i zahvaljujući kojima imaju velike naknade.

- Sjednice su duge, besmislene i nemaju svrhu jer je tu previše ličnih interesa i netrpeljivosti među pojedinim zastupnicima. Nije mi jasno kako ne vide da je to strašna slika u očima građana. Jednostavno, mi smo žrtve pojedinaca koji se prenaglašeno međusobno obračunavaju, ne donoseći nikakvo dobro ljudima. Toliko je bespotrebnih replika, poslaničkih intervencija... Kao da smo došli iz šume i stalno kršimo Poslovnik, što nam pokazuje da neki nisu dorasli ovoj funkciji - kazao je Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a.

  • Marić: Neki nisu dorasli ovoj funkciji

    Marić: Neki nisu dorasli ovoj funkciji

    Foto: Avaz


Bespotrebna replika

Sličnog mišljenja je i zastupnik Damir Marjanović. I on se osvrnuo na jednu od sjednica.

- Jedan od nas je rekao da je to dramski program, no, da se ne lažemo, ova sjednica je mnogo više ličila na još jedan rijaliti nego na zasjedanje zakonodavne vlasti. Uopće me ne čudi što nas mlađa ekipa u svojim grupama naziva zadrugarima - napisao je na društvenim mrežama Marjanović.

  • Bešlija: Isprazna retorika

    Bešlija: Isprazna retorika

    Foto: Avaz


Bešlija: Etika odavno narušena

Zastupnica Vildana Bešlija u izjavi za „Avaz“ kaže da su sjednice Skupštine vrlo često zloupotrijebljene od pojedinih zastupnika kao pozornica za lično obračunavanje i promociju te da liče na rijaliti šou.

- Etika je odavno narušena, a posebno u posljednjih godinu. U potpunosti razumijem građane koji ne žele pratiti rad Skupštine, ali se iskreno nadam da je već jasno odakle dolaze opstrukcije i da će većina kojoj pripadam zajedničkim naporima i rezultatima rada nadjačati ispraznu retoriku trenutne opozicije, predvođene strankom SDA - navela je Bešlija.

NA VRH

Podijeli članak na