SARAJEVO

Centralna banka spremna odustati od gradnje u Hastahani ako dobije lokaciju pod svojim uslovima

Jedna takva lokacija je u blizini tržnog centra SCC, te CBBiH očekuje da joj se ponudi ova parcela i ubrzaju sve administrativne procedure za izdavanje dozvola za ovu lokaciju, navodi se u pismu Softića

Arhitektonsko rješenje objekta u Hastahani. Centralna banka BiH

Piše: E. Ma.

4.10.2021

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću u vezi s izgradnjom objekta koji je prvobitno planiran u sarajevskom parku Hastahana.

Softić je u pismu naveo da je lokacija Hastahana prihvatljiva, ali ne i ona alternativna lokacija koju je Centralnoj banci ponudila Općina Centar.

- Odbacujemo tvrdnje koje su se pojavile u medijima nakon održane tematske sjednice Općinskog vijeća Centar, a prema kojima su se CBBiH nudile različite alternativne lokacije, te da CBBiH insistira na izgradnji objekta isključivo na lokalitetu Hastahana i da ne prihvata bilo koju drugu opciju niti razgovor na ovu temu. Jedina alternativna lokacija koju je Općina Centar ponudila CBBiH bila je lokacija u Velešićima koja uopće nije vlasništo Općine Centar, niti Općina ima pravo njome raspolagati. Budući da je evidentno da postoje neriješeni stvarno pravni odnosi u pogledu zamjenske nekretnine, CBBiH je ovu ponudu odbila, uz detaljno obrazloženje svojih razloga - naveo je Softić.

U pismu se dodaje da je za Centralnu banku od prioritetnog značaja ispunjenje njenog strateškog cilja – obezbjeđenje adekvatnih poslovnih prostora radi ispunjavanja zakonskih obaveza i daljeg razvoja.

Softić je pozvao Mandića da ispoštuje zakone i odluke nadležnih institucija, i konačno riješi ovo pitanje. U skladu s tim, CBBiH nudi dvije opcije:

1. Da se u skladu s važećim propisima i Zaključkom Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, donese Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, ili

2. Da se Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ponudi adekvatna, primjerena zamjenska parcela.

Osim toga, guverner CBBiH je ukazao i na karakteristike koje bi za njih trebala imati prihvatljiva lokacija:

Minimalna površina 2.300 kvadratnih metara;

Adekvatan saobraćajni prilaz građevinskoj parceli;

Isključivo vlasništvo Općine Centar 1/1, bez upisnih tereta;

Uža gradska jezgra (prednost Marijin-Dvor i bliža okolina);

Udaljenost od korita rijeke Miljacke minimalno 200 metara;

Mogućnost podzemne i nadzemne gradnje po principu dvije etaže ispod zemlje, prizemlje plus tri etaže iznad (-2+P+3).

- Jedna takva lokacija je u blizini tržnog centra SCC, te CBBiH očekuje da joj se ponudi ova parcela i ubrzaju sve administrativne procedure za izdavanje dozvola za ovu lokaciju. CBBiH očekuje od Općine Centar odgovor u roku od sedam dana, u protivnom, CBBiH na raspolaganju ostaje jedino pokretanje sudskog spora kojim će potraživati zaštitu svojih prava - naveo je Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.