SVJETSKI DAN UČITELJA

Prosvjetni radnici zaslužuju veće plaće

Sindikat od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo traži povećanje plata svim radnicima u vrtićima

A. Na.

Sivro traži reakciju Vlade KS

Foto: AVAZ


Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo   svim prosvjetnim radnicima čestita Svjetski dan učitelja, koji se kao i prethodnih godina u Kantonu Sarajevo obilježava kao radni nenastavni dan, ali nažalost ne u skladu sa kolektivnim ugovorom što je odgovornost resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo, kazao je prvi čovjek sindikata Saudin Sivro

Sindikat od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo traži povećanje plata svim radnicima u vrtićima i osnovnim škola te donošenje pravilnika koji će ukinuti praksu da se učenicima stalno mijenjaju učitelji.

Konkursne procedure

- Prije više od mjesec dana Kantonalni odbor Sindikata je pokrenuo pregovore za povećanja plata i predložio podzakonske akte prema kojima bi se prosvjetni radnici primali putem konkursnih procedura u maju i junu, a ne u augustu i septembru. Odluke su dostavljene nadležnim organima, a prije 10 dana resorna ministrica je izjavila, citiramo: "U prosvjeti mogu raditi najposvećeniji među nama, najstabilniji i najkompetentniji. Tu ne bi trebalo biti prevelikog odstupanja od zamišljenog kvaliteta. Naravno, i njihov ekonomski status, materijalni status, moramo revidirati u periodu koji je pred nama. Naši odgajatelji i nastavnici moraju imate mogućosti da žive kvalitetan život - kazao je Sivro.

Sjećanje na kolege

Ističe, da od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo očekuje da sa riječi pređu na djela, otvore pregovore o povećanju plata i pokažu da su unaprijeđenje kvaliteta odgoja i obrazovanja njihov prioritet te da je ulaganje u odgoj i obrazovanje investicija, a ne trošak.

- Sindikat smatra da bez povećanja plata, osiguranja boljih uslova rada i zaštite života i zdravlja prosvjetnih radnika nema ni kvalitetne reforme obrazovanja. Sa tugom i sjetom, minutom šutnje, učenjem Fatihe i svako u skladu sa svojim svjetonazorom, prosvjetni radnici u FBiH će se tačno u 12 sati 05.10.2021. godine, sjetiti svojih kolega i kolegica koji su tokom pandemije COVID-19 izgubili svoje živote - istakao je Sivro. 

Više o temi Saudin Sivro

ČEKA SE REAKCIJA NADLEŽNIH
Korona hara među srednjoškolcima
NA VRH

Podijeli članak na