SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Uskoro počinje čišćenje korita Miljacke od bazena Bentbaša do ušća Mošćanice

Uskoro počinje čišćenje korita Miljacke od bazena Bentbaša do ušća Mošćanice. Općina Stari Grad

Piše: M. D. A.

6.10.2021

Općina Stari Grad Sarajevo poduzela je aktivnosti na pokretanju projekta čišćenja korita rijeke Miljacke od bazena na Bentbaši do ušća rijeke Mošćanice, u dužini oko 1.400 metara. U toku je postupak potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačem, nakon čega će početi radovi.

Na ovom potezu će se raditi sječenje šiblja i niskog rastinja, trave, okresivanje grana stabala koja se nalaze uz riječno korito, te uklanjanje nataloženih materijala iz korita rijeke kao što su stabla, plastične flaše, automobliske gume i drugo. Uradit će se i sanacija desne obale u dužini oko 30 metara, postojećim kamenom iz korita.

Inače, na 8.redovnoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite donesena je odluka o sufinansiranju projekta čišćenja korita rijeke Miljacke iz sredstava za posebne naknade, a u okviru preventivnih mjera.

Procijenjena vrijednost ovih radova je 67.860 KM. Sredstva u iznosu od 50.000 KM obezbijeđena su na osnovu Sporazuma o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka potpisanog između Općine Stari Grad Sarajevo, Ministarstva privrede KS i Zavoda za izgradnju KS. Ostatak potrebnih sredstava u iznosu od 17.860 KM osigurat će se iz budžeta Općine Stari Grad za 2021. godinu, namijenjenih za preventivne mjere.

U planu je i čišćenje korita Miljacke u suprotnom smjeru, od Brane Bentbaša do Drvenije, a taj projekat je u fazi izrade elaborata i zajedno će ga realizovati Općina Stari Grad i Gradska uprava.

Kako je potvrdio načelnik Hadžibajrić, Općina je i prethodnih godina realizovala ovakve aktivnosti, iako to nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave. Ipak, djelovalo se preventivno s ciljem zaštite građana i njihove imovine, te će tako biti i ovaj put. Čistoća korita rijeke Miljacke koja protiče kroz glavni grad ne smije biti upitna niti se smije dozvoliti da prijeti opasnost od zaraze i glodara, kako zbog građana, tako i zbog brojnih posjetitelja našeg grada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.