KANTON SARAJEVO

Više od 115 vozila GRAS-a nema ko adekvatno čistiti, bit će primljeno 10 higijeničarki

Higijeničarke pretrpane poslom. AVAZ

Piše: A. Nalo

7.10.2021

Građani koji se svaki dan voze tramvajima, minibusima i trolejbusima najbolji su svjedoci nemara i javašluka koji godinama vladaju u preduzeću GRAS.

No, čini se da nadležni ne mare mnogo za to, pa čak ni u jeku borbe s pandemijom. Vozila se i dalje loše i površno održavaju, a o obaveznoj dezinfekciji da ne pričamo. Nažalost, sankcioniranih još nema, a ogorčenje građana raste iz dana u dan.


Reagirao ministar

Na ovaj gorući problem, strahujući za zdravlje građana i učenika, ukazala je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Amra Hasagić.

- GRAS nema dovoljno kadra da adekvatno održava 115 vozila koja izlaze na linije - upozorila je Hasagić.

Nakon ovih saznanja i zbog alarmantne situacije, reagirao je ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnan Šteta.



 Iz GRAS-a se brane

- Zbog nedovoljnog broja higijeničarki u preduzeću, Uprava GRAS-a obratila se Ministarstvu saobraćaja zahtjevom za davanje saglasnosti za angažiranje deset radnica na poslovima čišćenja i dezinfekcije kruga preduzeća i vozila javnog prijevoza. Cijeneći da se radi o opravdanom zahtjevu te posebno imajući u vidu poštivanje epidemioloških mjera usljed pandemije COVID-19, ministar saobraćaja dao je saglasnost navedenom preduzeću za angažman 10 higijeničarki na period od tri mjeseca - naveli su iz Ministarstva.

Sva vozila se po povratku u garažu čiste te se nakon čišćenja i pranja dezinficiraju. Rad je organiziran u smjenama te od rasporeda smjena zavisi i broj vozila koja uposlenica čisti, tvrdi v. d. Senad Mujagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.