ZAVOD ZA IZGRADNJU KS

Belma Barlov za "Avaz": Pokrenuti radove na gradilištima i zaustavljene projekte

Najveći problemi su nepotpuna tehnička dokumentacija, manjak stručnih ljudi, loša priprema projekata...

Barlov: Bolje funkcioniranje. AVAZ

Piše: A. Nalo

8.10.2021

S mrtve tačke pokrenuti zaustavljene radove na gradilištima, ubrzati postojeće, otkloniti propuste koji su se desili u samoj pripremi značajnih projekata... samo su neki od prioritetnih ciljeva Belme Barlov, nove direktorice Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

- Želim da se pokrenu svi projekti, radovi na gradilištima koji su u zastoju ili kasne, a gdje Zavod vrši nadzor ili implementaciju. To je bio veoma težak zadatak, a i dalje je, jer je bilo puno propusta u samoj pripremi nekih projekata. Na ovoj poziciji sam već četiri mjeseca i u stalnom sam kontaktu s izvođačima radova i projektantima kako bi se radovi ubrzali i usaglasili s krajnjim korisnikom - kazala je Barlov.


 Nepotpuna dokumentacija

Nužno je, kako kaže za „Avaz“, uraditi novu sistematizaciju radnih mjesta jer će se na taj način zaustaviti konfuzija među zaposlenima, koji do sada nisu znali kome da se obrate i kako da uspostave sistem poslovanja.

- U svakom poslu, a posebno menadžerskom, organizacija tima je najvažniji zadatak. Ako tim zna šta radi, tada i rukovodilac može biti zadovoljan rezultatima. A mi smo svi tu da radimo u svrhu bolje budućnosti i boljeg funkcioniranja našeg grada i Kantona Sarajevo - ističe Barlov.

Prema njenim riječima, najveći problemi s kojima se susreće Zavod su nepotpuna tehnička dokumentacija koja se dostavlja za realizaciju projekata. U većini slučajeva je riječ o arhitektonski nepotpunim i nedovršenim projektima, što je pri odabiru izvođača radova stvaralo velike probleme.


Prva transverzala: Ništa se ne radi već nekoliko mjeseci. AVAZ

 Prva transverzala

- Zatim, tu je i deficit tehničkog kadra u Zavodu. Potrebno je uraditi sistematizaciju i pronaći moduse reorganizacije, angažirati nove stručne osobe koje bi doprinijele boljoj i dinamičnijoj realizaciji projekata. Kompleksan je i administrativni put projekata, od tendera preko složenih postupka javnih nabavki pa do realizacije projekata - naglasila je direktorica.

Prva transverzala jedan je od najvećih kapitalnih projekata, a čija je gradnja obustavljena već nekoliko mjeseci zbog imovinskopravnih odnosa i predmeta koji su pokrenuti pred nadležnim sudom, a koji se sporo rješavaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.