SARAJEVO

Vlada KS izdvaja 3.437.000 KM za rekonstrukciju pet zdravstvenih ustanova

Sredstva obezbijeđena su kroz kreditno zaduženje Kantona Sarajevo u ovoj godini

D. H.

Haris Vranić

Foto: Arhiv


Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić potpisao je danas odobrenje o prebacivanju finansijskih sredstava iz Budžeta KS na račune pet zdravstvenih ustanova, u svrhu rekonstrukcije i sanacije njihovih objekata i druge infrastrukture, kao i nabavke potrebne medicinske opreme.

Sredstva u ukupnom iznosu 3.437.000 KM obezbijeđena su kroz kreditno zaduženje Kantona Sarajevo u ovoj godini. Odlukom Vlade KS namijenjena su za implementaciju projekata u javnim ustanovama Dom zdravlja KS, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Za projekt izgradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata JU Dom zdravlja KS namijenjeno je 600.000 KM, dok je 1.150.000 KM namijenjeno za kupovinu nove medicinske i nemedicinske opreme u ovoj ustanovi, radi efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga.

Dio sredstva iz kreditnog zaduženja u iznosu od 1.000.000 KM odobren je rekonstrukciju i sanaciju objekta JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dok će 50.000 KM biti utrošeno za nabavku vozila u ovoj ustanovi.

Općoj bolnici su namijenjena sredstva u iznosu od 208.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju prizemnog dijela objekta za potrebe rada dnevne bolnice u ovoj ustanovi, a Kliničkom centru ukupno 150.000 KM za projekte sanacije i dogradnje dvije trafostanice.

Odobreno je i 249.000 KM za nabavku i instalaciju digitalnog mamomata, te 30.000 KM za sanaciju krovnih površina, terase i dijela dvorišta centralnog objekta Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS.

Pored navedenih sredstava, odlukom ministra Vranića, izdvojeno je dodatno 813.657 KM iz Budžeta KS za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom COVID-19 u javnim ustanovama Dom zdravlja KS i Opća bolnica.

NA VRH

Podijeli članak na