INSPEKCIJE KONTROLIRAJU

Zbog prebukiranosti i nenošenja maski pljušte kazne GRAS-u i "Centrotransu"

Svaka tri mjeseca mora se uraditi preventivna dezinfekcija vozila

Tramvaji su u jutarnjim i popodnevnim špicama krcati. Avaz

Piše: A. Nalo

7.10.2021

Svaka tri mjeseca uprave preduzeća GRAS i “Centrotrans” dužne su uraditi preventivnu dezinfekciju vozila, dok obaveznu dezinsekciju moraju provoditi svakih pola godine, kazala je Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo.

Poštuje li se to na terenu, svakodnevno provjeravaju sanitarni inspektori raspoređeni u dvije smjene.


Odnos putnika

- Povremeno vrše kontrolu i uz asistenciju MUP-a KS, a sve s ciljem zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. S druge strane, kako stalno ističu u KJKP GRAS, problem predstavlja i to što su vozila dotrajala, a i putnici su nemarni - rekla je Brdarić.


Brdarić: Nemaran odnos. Arhiv

Osim čistoće, inspekcija je zadužena da kontrolira poštuju li se i druge mjere koje je izdao Krizni štab.


Nepoštivanje mjera

Međutim, koristeći svakodnevno usluge gradskog prijevoza, svjedoci smo da za mjere malo ko mari.

- U dosadašnjim nadzorima najčešći utvrđeni nedostaci su nepoštivanje distance među putnicima, kao i rasporeda sjedenja, dok je u manjem broju slučajeva evidentiran nedostatak oznaka na sjedištima, uz prekobrojnost putnika - istakla je Brdarić.

Kažnjena preduzeća

Sanitarni inspektori su u septembru obavili 58 kontrola tramvaja, autobusa, trolejbusa, minibusa. Izdata su 24 rješenja zbog prekobrojnost putnika, a pojedini građani nisu nosili ni zaštitne maske.

- U ponovnim kontrolama, u slučajevima utvrđivanja istih prekršaja, izdato je 10 prekršajnih naloga u iznosu od 17.500 KM, šest ih je, u iznosu od 10.500 maraka, dobio GRAS, a četiri naloga od 7.000 KM „Centrotrans“ - navela je Brdarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.