SARAJEVO

Uprkos milionskim dugovanjima, imat ćemo sezonu grijanja bez problema

“Toplane” duguju “Sarajevogasu” 82.557.038 KM, a ovo preduzeće “BH-Gasu” 42.200.000 maraka

„Toplane“ pogonski spremne za sezonu. AVAZ

Piše: A. Nalo

11.10.2021

Međusobna lančana dugovanja između preduzeća obilježit će i ovu sezonu grijanja, koja, uprkos obećanjima Vlade Kantona Sarajevo, nije počela bez problema.

Naprotiv, pojedinim građanima su u stanovima bili hladni radijatori jer je „Sarajevogas“ zavrnuo ventile „Toplanama“ iako su im one najveći potrošači.


Reprogram dugovanja

Kako saznajemo, na današnji dan “Toplane” duguju “Sarajevogasu” 82.557.038 KM, a ovo preduzeće “BH-Gasu” 42.200.000 maraka. Iz uprava ovih kompanija nas uvjeravaju da ova potraživanja neće dodatno ugroziti sezonu grijanja.

- Poslovanje “Sarajevogasa” je godinama bilo opterećeno problemima u naplati potraživanja od “Toplana”. Međutim, ovaj problem je uspješno riješen zaključivanjem sporazuma o reprogramu dugovanja između preduzeća. Na ovaj način otklonjen je značajan rizik za poslovanje preduzeća te su otvorene nove mogućnosti za razvoj - kazali su nam iz “Sarajevogasa”, koji ima 74.034 aktivna kupca prirodnog plina, od čega se 70.211 odnosi na kupce iz tarifne kategorije domaćinstva.

I iz „Toplana“ smo dobili optimistične izjave da problema tokom zime neće biti jer u posljednjih nekoliko godina imaju ekonomsku cijenu centralnog grijanja, koja može pokriti sve troškove poslovanja.



Kotlovska postrojenja

- Ne postoji osnov za bojazan da bi moglo doći do poremećaja u isporuci prirodnog plina za “Toplane” zbog dugovanja, jer se oni izmiruju. Od februara 2017. godine pa do danas “Toplane” su izmirile prema „Sarajevogasu“ 11,2 miliona KM obaveza iz ranijeg perioda - ističu iz “Toplana”.

Ovo preduzeće raspolaže sa 143 kotlovska postrojenja te 54.000 korisnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.