JAVNOST OGORČENA

Sportske manifestacije ne smiju ugrožavati živote građana

Svakodnevna slika na ulicama glavnog grada. A. OVČINA

Piše: A. Nalo

12.10.2021

Ogorčenje javnosti ne jenjava ni dan nakon zatvaranja frekventnih ulica u glavnom gradu i saobraćajnog kolapsa koji smo imali tokom vikenda, a zbog održavanja nekoliko biciklističkih utrka. No, ništa bolja situacija nije bila ni jučer kada nema takvih dešavanja.

Kilometarske kolone, nervozni vozači i građani koji su se dovijavali na razne načine, tražeći alternativne puteve kako bi se što prije probili do svojih poslova, djeca do škola... Samo su zadovoljni bili taksisti. A, gdje i neće. Od korisnika njihovih usluga, naprimjer, od Dobrinje do Američke ambasade u jednom pravcu naplaćivali su čak 22 KM.

Da se nešto mora odmah promijeniti, svjestan je i prvi čovjek Ministarstva saobraćaja KS Adnan Šteta, koji je naslijedio takvu praksu. U izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da će sa svojim timom u narednom periodu raditi na promjeni pravilnika ili zakonskih regulativa.


Šteta: Promjena pravilnika. Avaz

Bitna svaka sekunda

- Već je formiran tim koji će ponuditi nove prijedloge i rješenja da se konačno sistemski riješi ovo pitanje. Ništa se ne dešava novo u odnosu na posljednjih deset godina i sve se radi po ustaljenim pravilima. To je operativna stvar i takva rješenja izdaju nadležne službe – kazao je Šteta.

I iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo apeliraju na nadležne da reagiraju i nešto konkretno poduzmu.

- Nama je svaka sekunda bitna kada je nečiji život u pitanju. Često smo zbog kolapsa prinuđeni da tražimo pomoć od policije kako bi stigli do pacijenta. Podržavamo sve manifestacije, ali one se mogu održavati van centra grada tada nikoga ne ugrožavaju – rekla je Rijada Blažević, specijalista urgentne medicine i odgovorni ljekar smjene.


Brkanić: Uraditi procjenu. Avaz

Apel CZ

I Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite KS, mišljenja je da treba nešto mijenjati.

- Zbog nepropisno parkiranih vozila vatrogasci često imaju problema na terenu prilikom gašenja požara. Posao im dodatno otežavaju i razne manifestacije zbog čega dođe do obustave saobraćaja, a u sporednim ulicama se napravi gužva. Zato treba apelirati na organizatore da takve događaje organiziraju van grada. Mišljenja sam da treba uraditi procjenu kada je to najveća zagušenost saobraćaja i kojim danima pa tek tad odradi datum održavanja određenih događaja – rekao je Brkanić.

A, što se tiče svakodnevnih saobraćajnih kolapsa to se neće promijeniti ni milimetar sve dok se ne izgrade planirane longitudinale, stopirane transverzale...Treba pokrenuti što prije gradilišta...Iz tog razloga interes građana vlastima treba biti primat, a ne politika ili još gore neki lobi koji stopira razvoj grada i najveće kapitalne projekte.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.