ODLUKE

Štrajk upozorenja u vrtićima JU "Djeca Sarajeva" zbog problema nedostatka osoblja

Poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose se na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme, kaže Sivro

Sutra štrajk od 7 do 7.30 sati. ILUSTRACIJA

Fena

13.10.2021

Štrajk upozorenja bit će održan u vrtićima Javne ustanove "Djeca Sarajeva" sutra od 7 do 7.30 sati kako bi bilo ukazano na problem nedostatka osoblja.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da se u toj ustanovi poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

- Time se oni dodatno opterećuju u smislu obima posla, koji nije plaćen, te se krše epidemiološke mjere spajanjem grupa djece što predstavlja dodatni problem po zdravlje radnika i djece - istakao je Sivro.

Pojasnio je da je sindikat od Vlade KS zatražio raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, o čemu se Vlada nije oglasila.

Sivro je dodao da je Vlada isto postupila i sa zatjevima za angažman 140 radnika do okončanja konkursne procedure, te za angažman radnika do povratka radnika s bolovanja, porodiljskih odsustava i slično.

- Od Vlade očekujemo da donese te tri odluke, a od resorne ministrice da postupi po zakonu - naglasio je Sivro.

Dopredsjednica kantonalnog odbora sindikata i odgovorna odgajateljica u vrtiću "Košuta" Envera Šukman navela je da je važno shvatiti da njima djeca nisu teret, ali da postoje pedagoški standardi i epidemiološke mjere koje moraju poštovati.

- Moramo biti svjesni da je prvih šest godina najvažnije u razvoju djeteta i ako društvo tu ne uloži maksimum trebamo se zapitati kakvi će to ljudi biti sutra - rekla je Šukman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.