OPĆINA CENTAR

Gradnja Prve transverzale je najveći prioritet

U prvom kvartalu 2022. godine počinje saobraćati trolejbus prema Šipu

Razgovarali o velikom broju važnih infrastrukturnih pitanja. Općina Centar

A. S.

13.10.2021

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i vijećnici Belma Kapo i Alen Girt sastali su se danas s ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, te razgovarali o velikom broju važnih infrastrukturnih pitanja značajnih za svakodnevni život stanovnika ove lokalne zajednice.

Između ostalog, bilo je riječi o rješavanju problema parkiranja, izgradnji Prve transverzale, rješavanju pitanja saobraćajne gužve i uspostavljanja trolejbuske linije prema Šipu, ostavljanju u punoj funkciji pješačke staza na Betaniji, ali i mnogim drugim temama.


Neophodna kvalitetnija komunikacija

Na sastanku je istaknuto kako je neophodna kvalitetnija komunikacija između Ministarstva saobraćaja KS i Općine, a sve s ciljem pojednostavljivanja procesa i ubrzanja provođenja neophodnih procedura prilikom implementacije pomenutih infrastrukturnih projekata.

Predstavnici Općinskog vijeća su delegirali ministru Šteti probleme na koje su građani najviše ukazivali.

- Prva transverzala je najveći problem Kantona Sarajevo. Sada na ulazu u grad iz pravca Vogošće imamo kilometarske kolone. Jedno od rješenja je da se semafor na Šipu ugasi u terminima od 6 do 9 i od 14 do 20 sati. Sigurno je da će na ovaj način gužve biti smanjene. Još jedan problem je saobraćajnica u Alipašinoj ulici. Naime, desna traka iz pravca Šipa prema gradu, na dijelu u neposrednoj blizini raskrsnice prema stadionu Koševo, skoro da je propala. Tu imamo veliko ulegnuće i bojim se da će, ako ubrzo ništa ne poduzmemo, cesta skliznuti niz teren prema Jukićevoj ulici - istakao je predsjedavajući Đozo.

Tramvajska pruga prema Vogošći

Ministar Šteta je kazao da ovakvi sastanci mogu donijeti dobre rezultate, jer se neki od problema mogu riješiti odmah, dok se za druge mogu utvrditi konkretni koraci u njihovoj realizaciji.

- Uskoro ćemo početi pripremanje budžeta Kantona za 2022. godinu. Zato su nam ovakvi sastanci važni, jer se možemo zajednički dogovoriti koje saobraćajnice ćemo raditi. Također, kada je u pitanju Centar, pripremamo dokumentaciju kako bi do kraja godine raspisali javni poziv za izradu idejnog rješenja za tramvajsku prugu prema Šipu. U prvom kvartalu 2022. godine prema ovom naselju će početi voziti trolejbus, a do kraja sljedeće godine i do Vogošće  - naglasio je i najavio ministar Šteta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.