SARAJEVO

Načelnici, zastupnici i ministri protiv blokada grada: Svaka obustava saobraćaja dovodi do potpunog kolapsa

Mi smo prvi nivo koji bi se za to trebao pitati, ističe starogradski načelnik, kaže Hadžibajrić

Piše: A. Nalo

14.10.2021

Gužve u Sarajevu - Avaz
Gužve u Sarajevu - Avaz
Gužve u Sarajevu - Avaz
Ibrahim Hadžibajrić - Avaz
Dževad Poturak - Avaz
+1

Ako je suditi po aktuelnom Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, odobrenje za blokadu grada, a zbog održavanje sportskih i drugih manifestacija, vrlo je lako dobiti od nadležnih uprkos činjenici da će zbog tog postupka ispaštati više od 400.000 ogorčenih građana Sarajeva.

Prema tom dokumentu, organizatorima se obično izdaju odobrenja za kratkotrajne zastoje do 15 minuta ili etapne obustave saobraćaja na određenim dionicama, a u definiranom vremenskom terminu. Međutim, ono što se na papiru čini lako izvodljivo u praksi je veoma teško jer se u Sarajevu ne grade nove savremene saobraćajnice, longitudinale…Dok postojeće ne mogu odgovoriti trenutnom broju vozila na cesti koji imamo svaki dan.

Nove saobraćajnice

-Kad su u pitanju utrke u užem gradskom jezgru – prvenstveno mislim na teritoriju općina Stari Grad i Centar, protivnik sam takvih dešavanja. Svaka obustava saobraćaja dovodi do potpunog kolapsa i vozači se preusmjeravaju na alternativne pravce, često i kroz naše mahale što stvara dodatne probleme stanovnicima – stav je načelnika općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Posebno se, kako ističe, protivi takvim događajima u dane vikenda kada većina građana planira svoje slobodno vrijeme, vjenčanja, posjete…Smatra da im takvi saobraćajni kolapsi bespotrebno izazivaju stres.

- U Sarajevu imamo itekako povoljnije lokacije za utrke. Konkretno, utrka u subotu se mogla odvijati cestom Hrasnica-Ilidža koja nije ni približno opterećena i prometna kao glavne saobraćajnice. Zatim, ako je potrebno održati utrku na Ilidži, zar nije bolja trasa Velikom alejom, a u Starom Gradu dionica od Bentbaše do Kozije ćuprije? - rekao je Hadžibajrić.

Smeta mu i to što se takve obustave saobraćaja odobravaju na nivou Kantona Sarajevo, a da načelnici općina o tome uopće ne konsultiraju. Naprotiv, dovedu se pred svršen čin.

- Mi smo prvi nivo koji bi se za to trebao pitati, ali su vrlo rijetke situacije kada se od nas traži mišljenje – naglasio je on.

I zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak ukazao je na maćehinski odnos vlasti prema građanima Sarajeva.

- Ovakve organizacije koje blokiraju grad su totalni promašaj. Bez obzira na to što se radi o bilo kakvoj vrsti promocije ili sporta, ovo se ne smije dešavati kroz grad. Sarajevo je puno dobrih lokacija za ovakve prigode, ali meni nije jasno kako to ljudima, koji su im dopustili da ovako blokiraju život građana, nije vidljivo – rekao je Poturak.


To je frustrirajuće

Ministar zdravstva KS Haris Vranić u izjavi za „Avaz“ kaže da takve manifestacije treba dislocirati iz grada.

- Protiv sam te prakse, nepotrebno, i za građane frustrirajuće. Nažalost, ta praksa nije od jučer, traje već godinama. Sarajevo vikendom ima dosta ulica koje se manje koriste, pogotovo u dijelu Hrasnice, Ilidže..... Sve manifestacije treba dislocirati van centra – mišljenje je Vranića.

Zakon kaže da izmjene režima saobraćaja vezane za sportske i druge manifestacije neće biti odobrene ukoliko za učesnike u saobraćaju nije osiguran alternativni pravac. Međutim, svjedoci smo da ni to nije pravo rješenje jer se stvore ogromne gužve i kolone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.