KANTON SARAJEVO

Sivro poziva inspekciju da zaustavi otpuštanje radnika u JU "Djeca Sarajeva"

U ovoj ustanovi zaposleno je više radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme

Sivro poslao dopis KUIP-u. AVAZ

Piše: A. Nalo

14.10.2021

Saudin Sivro, prvi čovjek Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo poslao je jutro dopis Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite KUIP-a, a u kojem traži da na vrijeme reagiraju i zaustave dešavanja koja se najavljuju u JU “Djeca Sarajeva”.

U ovoj ustanovi zaposleno je više radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme. Problem je što su određenom broju radnika istekli ugovori o radu koji nisu produženi niti su na ta mjesta zaposleni drugi radnici. Pored toga, u oktobru i novembru 2021. godine isteći će još oko 100 ugovora o radu na određeno vrijeme, a još uvijek nisu pokrenute aktivnosti na raspisivanju javnih konkursa kako bi se popunila ova radna mjesta.


Faksimil dopisa Saudina Sivre. Avaz

Istekli ugovori

Kako ističe Sivro, sve to ima za posljedicu da radnici koji imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme trpe i to na način da im se prebacuju poslovi kolega kojima su istekli ili će isteći ugovori o radu, što je apsolutno nedopustivo za Sindikat.

- Ono što nas je posebno iznenadilo, pa i šokiralo jeste činjenica da je v.d. direktora JU „Djeca Sarajeva“ Sarajevo putem e-maila preko odgovornih odgajatelja poručila svim radnicima „koji pune tri godine neprekidnog rada u ovom periodu, dobit će prekid ugovora o radu u skladu sa Zakonom o radu, član 22. stav (3) i (4)“ – naglašava Sivro.


Kršenje zakona

Naglašava da ovakav potez v. d. direktora predstavlja kršenje Zakona o radu i to upravo člana 22. stav (3) i (4).

- Dakle, nema nikakve dvojbe da ove odredbe ne mogu biti osnov za prekid ugovora o radu, već upravo osnov za zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, ako se ispune uslovi. Imajući u vidu navedeno, koristimo priliku da inspekciju obavijestimo o potencijalnoj namjeri v.d. direktora JU „Djeca Sarajeva“da prekrši odredbe Zakona o radu – rekao je Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.