NAJNOVIJI PODACI

U Kantonu Sarajevo 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule četiri osobe

Trenutno su na bolničkom liječenju 173 pacijenta

A. Ka. / Fena

Obrađeno 1.037 uzoraka

Foto: Ilustracija


Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.037 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 115 pacijenata, a četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 173 pacijenta, od kojih je 158 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Prosječan broj zaraženih

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 12,14 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 109 oboljelih od Covid-19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 64. Na respiratoru je šest pacijenata, dok ih 12 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je 13 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.385 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji je trenutno 2.606 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 61.049 osoba zaraženih koronavirusom, dok je 58.241 izliječena.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 138, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 229 - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Revakcinacija se vrši na punktovima

U Covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 365 pacijenata, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

NA VRH

Podijeli članak na