SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Kroz projekat “Socijalni dan” pet učenica danas na jednodnevnom radu u Općini

Piše: M. D. A.

15.10.2021

Kroz projekat “Socijalni dan” pet učenica danas na jednodnevnom radu u Općini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4


Općina Stari Grad Sarajevo danas je radno mjesto za pet učenica završnih razreda dvije sarajevske škole i to Prve gimnazije i Srednje medicinske škole. Riječ je o projektu "Socijalni dan" kada srednjoškolci školske klupe zamijene radnim mjestima, a novac koji se prikupi na ovaj način se koristi za finansiranje omladinskih projekata širom BiH.

Njihov prvi radni dan počeo je upoznavanjem sa rukovodiocima i pomoćnicima načelnika koji vode službe u koje su učenice raspoređene, a u ime Općine i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića pozdravila ih je Amela Bogunić, rukovodilac Službe općinskog načelnika. Istakla je da je ovo jedan u nizu projekata kojim općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pruža podršku mladim ljudima.

"Općina Stari Grad kao lokalna samouprava svakodnevno realizuje mnoge projekte, a poseban značaj se daje projektima koji ističu rad s mladim ljudima. Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić odlučio je podržati projekat „Socijalni dan“ koji realizuje Asocijacija srednjoškolaca u BiH“, kazala je Bogunić, koja je zaželjela učenicima sretan rad u Općini Stari Grad, te da steknu nova znanja i vještine koja im mogu biti od koristi i u profesijama koje izberu nakon srednje škole.


Prilika za praktičan rad

Četiri učenice Prve gimnazije: Hena Čaušević, Emina Mujadinović, Hana Kurtović i Adna Ramović danas su raspoređene u Službu kabineta načelnika, Službu za odnose s javnošću i informacioni sistem, Službu za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica i Službu za obrazovanje, kulturu i sport, dok je učenica Srednje medicinske škole Sara Balta u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Emina Mujadinović iznijela je svoje utiske o radu u Općini Stari Grad, u Službi za odnose s javnošću i informacioni sistem.

"Veoma mi je drago što je i nama srednjoškolcima pružena prilika da vidimo praktično na licu mjesta kako je raditi u općini, jer se nikada prije nismo s tim susretali. Iznenađena sam sistemom kako sve funkcioniše i kako je sve uređeno...", rekla je Emina, koja nakon srednje škole planira upisati Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Istog mišljenja je i Adna Ramović: „Smatram da je projekat povezan sa Socijalnim danom donio pozitivno iskustvo, posebno meni kao maturantu srednje škole i da dosta može doprinijeti odluci od koje zavisi naša budućnost, a to je odabir fakulteta i buduće profesije.“

Kako je ranije istakao načelnik Hadžibajrić, Općina se svake godine uključuje u ovaj projekat jer je to prilika za mlade ljude da nauče nešto više o radu lokalne samouprave, poslu državnih službenika, prijemu stranaka u šalter-sali, te rješavanju svakodnevnih problema građana. Općina podržava projekat tako što za rad ovih srednjoškolaca, Asocijaciji srednjoškolaca u BiH uplaćuje dnevnice.

Planirano je da se ove godine u "Socijalni dan" uključe srednjoškolci iz 35 lokalnih zajednica širom BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.