NADZOR INSPEKCIJE

Gradnja kompleksa kod sarajevskog aerodroma u skladu je sa propisima

Glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor utvrdio je kako se radi o gradnji van obuhvata zaštitne zone vodozahvata

Fu. M.

Plan gradnje

Foto: Općina Novi Grad


Općina Novi Grad saopćila je da su okončani postupci inspekcijskog nadzora nad rješenjima vezanim za izgradnju kompleksa hotela benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo, u ulici Kurta Schorka na Dobrinji.

Glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor utvrdio je kako se radi o gradnji van obuhvata zaštitne zone vodozahvata, kao i da je Služba za urbanizam, stambene, imovinsko – pravne geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad Sarajevo nadležna za postupanje u ovom predmetu, te da se ne radi o nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, također je izvršila inspekcijski nadzor, bez primjedbi, konstatujući da je upravni postupak doveden do kraja, te je okončan pravosnažnim rješenjem ove Službe.

Inspekcijski nadzor trajao je od 24. septembra do 7. oktobra. Izvršen je uvid u kompletnu dokumentaciju, date saglasnosti i mišljenja koja su pribavljena u postupku izdavanja odobrenja, uključujući i okolinsku dozvolu izdatu od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao i u prostorno - plansku dokumentaciju Kantona Sarajevo.

Glavni federalni urbanističko - ekološki inspektor također je konstatovao da se kompleks gradi u prostoru koji se nalazi u obuhvatu prostora Master plana aerodroma Sarajevo.

  • Dozvoljena gradnja

    Dozvoljena gradnja

    Foto: Općina Novi Grad


Također se navodi da je nova pozicija stanice za sipanje goriva predviđena u istočnom dijelu Aerodroma, u blizini vanjske ceste, te su navedeni sadržaji: skladište za gorivo aviona (uz izgradnju podzemnog ili polupodzemnog rezervoara na najmanjoj dozvoljenoj sigurnosnoj udaljenosti od piste), stanica za sipanje goriva za aerodromska vozila (unutar carinske granice aerodroma) i stanica za sipanje goriva za privatna vozila (izvan carinske granice Aerodroma, duž vanjske ceste).

Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo u toku postupka izdavanja odobrenja za građenje od strane ove Službe upoznato je sa zahtjevom za gradnju, te se istoj ni na koji način nije protivilo, konstatujući da je realizacija investicije važna i u kontekstu razvoja i nesmetanog poslovanja aerodroma u budućnosti, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

NA VRH

Podijeli članak na