AVAZ NA LICU MJESTA

Svjetski dan reanimacije: Održana praktična vježba reanimacije srčanog zastoja, cilj spašavanje života

Mislim da svi građani treba da se upoznaju sa osnovnim principima reanimacije jer svaka sekunda može značiti nečiji život - istakao dr. Tanović

Piše: Z. Karić

16.10.2021

Članovi Udruženja medicinskih tehničara Federacije BiH i uposlenici Zavoda za hitnu pomoć KS danas su u Sarajevu za građane organizirali praktičnu vježbu reanimacije srčanog zastoja. Povod ove kampanje je i obilježavanje Svjetskog dana reanimacije. 

Prema riječima prim. dr. Amra Bašić - Živadinović, v. d. direktorice Zavoda za hitnu pomoć, cilj nam je da probudimo svijest građana o značaju spašavanja i pružanja prve pomoći žrtvama srčanog zastoja.

- Cilj nam je da pokažemo koliko je važno u tim prvim minutama srčanog zastoja prepoznati da je u pitanju srčani zastoj, pozvati Hitnu pomoć i dati prve kompresije. Naglasak je na tome jer naše šanse za preživljavanje tokom srčanog zastoja spadaju 7 do 10 posto svake minute, a za 10 minuta nastupa smrt. Zbog toga je jako bitno da vi održavate srčani ritam, odnosno radite vanjsku masažu srca i održavate jednu cirkulaciju srca kod unesrećenog dok ne dođe ekipa hitne pomoći - kazala je Bašić - Živadinović.

Također dr. Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo dodao je kako je značaj reanimacije veoma važan.


Učesnici vježbe reanimacije srčanog zastoj - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

- Mislim da svi građani treba da se upoznaju sa osnovnim principima reanimacije jer svaka sekunda može značiti nečiji život - istakao je dr. Tanović.

Dr. Samir Bejić, specijalizant pedijatrije, kazao je kako je veoma važno da pokušamo podići svijest našim građanima o važnosti reanimacije.

- Svake godine trudimo se da širom Federacije BiH održimo edukaciju o preživljavanju. Cilj je da podignemo svijest ljudima. Postoji jedan hadis koji kaže: "Ko je spasio jedan život kao da je spasio cijelo čovječanstvo". Tako da ovdje ukoliko uspijemo na bilo koji način animirati ljude da kada se desi neka nesreća da poduzmu osnovne korake i da ubrzaju proces ozdravljenja unesrečenog mi smo ispunili svoj cilj - kazao je dr. Bejić koji se tom prilikom zahvalio  predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, dr Hasanu Tanoviću, načelniku općine Novo Sarajevo i Vesku Drljaći, ministru za rad i socijalnu politiku koji su finansijski pomogli ovaj projekat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.