KANTON SARAJEVO

Šteta: Rok za obnovu pruge od Ilidže do Remize neće biti probijen ni dan

Prva dionica bit će završena u maju 2022. godine

Šteta tvrdi da je sve pod kontrolom. Avaz

Piše: A. Nalo

19.10.2021

Uprkos činjenici da na gradilištu od Ilidže do Nedžarića nema progresivnih radova te da na obnovi pruge radi mali broj ljudi, prvi čovjek Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta za „Dnevni avaz“ tvrdi da rok za završetak radova ni dana neće biti probijen

Šteta: Svaki petak obilazim gradilište. AVAZ

Planirana dinamika

- Nikakvih problema nemamo što se tiče radova na pruzi. Svaki petak obilazim gradilište, kako bi se i sam uvjerio šta se radilo proteklih dana. Tu održimo radni sastanak s nadzorom, izvođačima i podizvođačima na terenu. S obzirom na to da sam operativno uključen u cijeli projekt, tvrdim da nikakvih problema nema i da se sve radi planiranom dinamikom - ističe Šteta.

Na terenu se, kako kaže, uvjerio da je urađena demontaža postojećeg kolosijeka u dužini od 4,8 kilometara te da su sanirana velika oštećenja stubova kontaktne mreže za koje nije predviđena zamjena.


Šine na prodaju

- Počinju i radovi na zaštiti od korozije postojećih stubova kontaktne mreže. U narednom periodu radit će se na dodatnim iskopima, utvrđivanju stabilnosti kolosijeka i počet će radovi na odvodnji. Osim toga, bit će provedeni analize, usaglašavanje i kompletiranje tehničkih detalja koji su neophodni za sve faze radova, kao i odobrenje dokumentacije za nabavku materijala koji je potreban za rekonstrukciju u skladu sa zakonskom regulativom, standardima i normama - kaže Šteta.

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost GRAS-u da proda stare šine i ostali materijal u otpadno željezo. Ovo preduzeće obavezuje se da novac zarađen na taj način uloži u obnovu kako bi građanima omogućili što kvalitetniji javni prijevoz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.