URED ZA KORUPCIJU

Imovinski kartoni otkrili šta sve posjeduju načelnici

Najbolje zarađuje načelnik Tanović, dok Mandić raspolaže dionicama

Piše: A. Nalo

25.10.2021

Tanović: Detalja izvještaj. Avaz

Imovinski kartoni općinskih načelnika koji su objavljeni na internet-stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom oduvijek su bili zanimljivi domaćoj javnosti. Zahvaljujući Uredu, a na čijem je čelu Erduan Kafedžić, jasno se može vidjeti ko posjeduje zemljišta, stanove, kuće, vozila te šta su uknjižili na bračne partnere.

Brojne dionice

Ibrahim Hadžibajrić, koji godinama vodi Stari Grad, prijavio je da godišnje zarađuje 43.831 KM. Osim toga, dostavio je dokumentaciju da posjeduje dva stana i dvije garaže te da ima dionice u „Zif prof-plusu“, ali i kredit od 50.000 KM. Za razliku od njega, novi načelnik općine Centar Srđan Mandić nije prijavio ništa od imovine. Godišnje zarađuje 27.808 KM i ima dionice u „BH Telecomu“, „Elektroprivredi BiH“ i „Elektroprivredi HZHB“.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podnio je najdetaljniji izvještaj. Naveo je da godišnje od plaće i raznih naknada zaradi 122.328 KM. Otkrio je da ima stan od 54 kvadrata vrijedan 135.000 KM te putničko vozilo kupljeno za 72.000 maraka. U „Energopetrolu“ Sarajevo ima dionice te vlasnički udjel u PZU „Poliklinika Orthos“ Sarajevo.

Nešto skromnije zarađuje Semir Efendić, načelnik Novog Grada. Od plaće i naknada za rad u stručnim tijelima na račun mu godišnje legne 42.176 KM. Vlasnik je stana vrijednosti 132.227 KM i vozila od 5.000 KM. Početkom godine Uredu je podatke dostavio i ilidžanski načelnik Nermin Muzur, koji ima godišnji prihod od 39.600 KM i dva vozila vrijedna 49.600 i 21.000 KM.

 Berilo prijavio stado ovaca

Kako saznajemo, u narednom periodu pod lupom Ureda bit će svi imovinski kartoni kako bi se provjerili svi dostavljeni podaci.

Detaljan izvještaj dostavio je i načelnik općine Trnovo Ibro Berilo. Ima pet placeva, kuću u Trnovu, na Ilidži kuću i okućnicu, pomoćni objekt te još jedno zemljište i kuću u izgradnji. Prijavio je i stado od 500 ovaca koje je u posjedu njegove supruge.

Dvije njive, kuću i vozilo ima Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići. Godišnje zaradi 50.334 KM. Nešto manje novca, 44.547 KM, zarađuje Akif Fazlić, načelnik Ilijaša. U imovinskom kartonu ima dva placa, kuću i vozilo. Također, ima udjel u vrijednosti od 70.000 KM u „Raiffeisen CASH“ fondu, kao i u kapitalu u kompaniji CIPI d.o.o.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.