IZVJEŠTAJ

Evropska komisija: Jedino Ured za borbu protiv korupcije ima vidljive rezultate

Od januara do oktobra 2021. godine zaprimljeno 716 prijava korupcije i drugih nepravilnosti

Piše: A. Nalo

21.10.2021

Kafedžić i Larson: Dobro rade posao. Avaz

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Erduan Kafedžić, a kojem u radu pomaže savjetnik za borbu protiv korupcije i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Larson (Eric), odlično radi svoj posao. To je jedina institucija koja ima progres i vidljive rezultate.

Navedeno je to u godišnjem izvještaju Evropske komisije o BiH za 2021. godinu, a koji je iz Brisela dostavljen i Uredu.

- Kanton Sarajevo i dalje bilježi napredak i ostao je dobar, izoliran primjer. Ured je 2020. obradio 518 prijava korupcije, od kojih je 106 poslano na adresu nadležnim organima za daljnju istragu i radnje. U Tužilaštvo KS upućena su 53 izvještaja, bez značajnih sudskih mjera. Tijelo za sprečavanje korupcije KS nastavilo je s dobrom praksom mapiranja rizika od korupcije i implementacije metodologije praćenja javnih nabavki za vrijeme pandemije COVID-19 - navedeno je, između ostalog, u izvještaju.


Daljnja istraga

Dobre vijesti iz Brisela obradovale su i direktora Kafedžića. Za “Avaz” kaže da je to odličan vjetar u leđa zaposlenicima ove institucije, koja će i u narednom periodu predano raditi na suzbijanju svih vidova korupcije.

- Kao šefa Ureda, nalazi ovog izvještaja me duboko žaloste i brinu, vjerujem kao i svakog pojedinca koji misli dobro ovoj državi. Posebno me brine dio izvještaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ovo govorim iz razloga što su mi dobro poznate posljedice koje korupcija ima po pravnu državu i vladavinu prava, ljudske slobode i prava, političku i socijalnu stabilnost, stabilan ekonomski razvoj i funkcioniranje pravne države. Upravo su ovo vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija - kazao je Kafedžić.

Ističe da je konstatirano to da se u KS nastavljaju pozitivni trendovi utvrđeni izvještajem iz 2020. godine.

- Kada je poglavlje 23. u pitanju: “Pravosuđe i osnovna prava - dio: Sprečavanje korupcije“, navodi se da je Ured nastavio progres u prevenciji i borbi protiv korupcije, ali da je riječ o usamljenom primjeru te da rad Ureda nije praćen radom drugih nadležnih organa, što bi uvjetovalo postizanje još boljih rezultata u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije. U ovom dijelu izvještaja navedeni su i konkretni podaci o prijavama koje je Ured zaprimao i dostavljao drugim nadležnim organima na postupanje - istakao je Kafedžić.


Povećan broj prijava

Prema njegovim riječima, Ured je u toku 2020. godine izrekao prekršajne naloge za 227 nosilaca javnih funkcija u KS zbog propuštanja zakonske obaveze prijave imovine.

- Nadam se i želim vjerovati da će naredni izvještaji Evropske komisije biti pozitivniji kada je riječ o napretku naše države prema članstvu u Evropskoj uniji, posebno u dijelu koji se referira na prevenciju i borbu protiv korupcije. Ured će nastaviti provoditi svoje aktivnosti te nam ovaj izvještaj daje vjetar u leđa i uvjerenje da smo na pravom putu - naglasio je Kafedžić.

Ured je u periodu od januara do oktobra 2021. godine zaprimio 716 prijava korupcije i drugih nepravilnosti, što predstavlja značajno povećanje broja prijava u odnosu na 2020. godinu. Osim postupanja prema prijavama korupcije, Ured je u sklopu provođenja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS u toku 2021. godine izrekao 42 prekršajna naloga nosiocima javnih funkcija zbog propuštanja obaveze prijave imovine.

Osim redovnih aktivnosti koje provodi, Ured je u 2021. uspostavio još četiri online registra, i to javnih nabavki, transfera, poticaja razvoju male privrede u KS i korisnika poticaja poljoprivredi, koji imaju za cilj uspostavu sistema transparentnosti i javne kontrole budžetskih sredstava. Također, Ured je uspostavio analitičku platformu koja obrađuje podatke iz sedam online registara koji su sastavni dijelovi Informacionog sistema Ureda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.