SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Rasprava o imenovanju nove ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS: Klub SDA nije zadovoljan

Osnovni argument o imenovanju minstrice je da je prevažna, prehrabra, rekao je Dević

Sjednica Skupštine KS u toku. Printscreen

Piše: L. M.

22.10.2021

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj redovnoj sjednici koja je u toku razmatra imenovanje Aleksandre Nikolić za novu ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. 


Evropski ekspert za reformu visokog obrazovanja

Premijer KS Edin Forto kazao je ovim imenovanjem, u Vladi KS su trenutno četiri ministrice.

Insistiranje na ravnopravnosti spolova proizvodi veći kvalitet za građane. Aleksandra Nikolić je od 1990. zaposlena na Univerzitetu, ovo je osoba koja je provela sve nivoe napredovanja - kazao je Forto te dodao da je Nikolić imenovana i kao evropski ekspert za reformu visokog obrazovanja.

Kako je istakao, nova ministrica će se raditi na Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti te na integraciji Univerziteta u Sarajevu.

Većina zastupnika je istakla da je imenovana Nikolić stručan kadar te da ne sumnjaju da će funkciju ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade obavljati profesionalno.

Sposobnost kandidatkinje

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a istakla je također sposobnost kandidatkinje.

- Kada tema visokog obrazovanja uđe u Skupštinu, otvori sebi vrata Danteovog pakla. Ova tema mora biti nacionalni interes. Nesporno je bogatstvo biografije kandidatkinje na polju visokog obrazovanja - kazala je Srna-Bajramović te naglasila da će za Nikolić veliki izazov biti depolitizacija visokog obrazovanja i komercijalizacija visokog obrazovanja na rubnim djelovima KS.

Zastupnik SDA Mahir Dević, ipak se nije složio za većinu zastupnika te rekao da način imenovanja ministrice neće donijeti bilo šta dobro jer se ministrica nije obratila zastupnicima.

- Premijer je u ime minstrice rekao kojim će se stvarima baviti ministrica. Pretpostavljam da ministrica ima zavidnu biografiju. Osnovni argument o imenovanju minstrice je da je prevažna, prehrabra. U ime Kluba se zahvaljujemo što je napustila zonu komfora, kao da mi sada nekoga molimo da bude minstar u Vladi. Ne obećava nam ovo, o profesionalnim kapacitetima kandidatkinje ne mogu govoriti, vrijeme će pokazati - naglasio je Dević te dodao da će Klub SDA biti suzdržan u glasanju.

Elmedin Konaković napomenuo je da premijer predstavlja šta će ministri u Vladi raditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.