SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Poturak postavio niz pitanja Gavrankapetanoviću: Zašto je trudnica prebačena u Zagreb ako na KCUS-u imamo ECMO aparat

Zašto menadžment nije išao u nabavku ovog aparata jer finansijska sredstva nisu problem, rekao je Poturak

Ismet Gavrankapetanović i Dževad Poturak. aVAZ

Piše: L. M.

22.10.2021

Dževad Poturak, zastupnik SBB-a u Skupštini KS, postavio je direktoru Opće bolnice Ismetu Gavrankapetanoviću ili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću pitanje na današnjoj redovnoj sjednici.



Invazivan postupak

- Kao što vam je poznato, trudnica u 21. sedmici trudnoće je teško oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS) i prebačena je u Zagreb jer Opća bolnica ne posjeduje ECMO aparat. Iz informacija koje su objavili mediji, ovaj aparat posjeduju naš Klinički cenatar i bolnice u Tuzli, Banjoj Luci itd. Radi se o aparatu koji košta, kako je izavio prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, nekoliko desetina hiljada maraka. Da napomenem, ECMO je invazivan postupak i njime se uz pomoć katetera izvlači krv iz organizma, aparatu se dodaje kisik te ponovno vraća u organizam zamjenjujući tako rad pluća – rekao je Poturak.

On je istakao da na žiroračunu se nalazi više od 3 miliona KM.

- Zašto menadžment nije išao u nabavku ovog aparata jer finansijska sredstva nisu problem. Vjerujem da bi i Ministarstvo zdravstva i ZZO bili odogovorni ako bi uopće bilo potrebe za nekim finansijskim sredstvima, jer se ne radi o preskupom aparatu naročito kada se uzme u obzir da je pojedina medicinska oprema plaćena više od milion KM po pojedinačnoj nabavci, što je neuporedivo skuplje od ovog aparata – kazao je Poturak.

Hitna potreba

Još jedno od pitanja koje je uputio je kada će nakon ovog iskustva sa oboljelom trudnicom i očekivanjima da će zbog korone biti još hitnih potreba za ovom medicinskom procedurom, menadžment Opće bolnice nabaviti ovaj uređaj i hitno ga staviti u funkciju.

On je kao zastupnik iskoristio priliku da prenese brojne upute koje dolaze do njega, zašto porodice oboljelih od koronavirusa moraju same kupovati najskuplje lijekove Remdesivir, Tocilizumab u privatnim apotekama i donositi ljekarima, te po nekoliko mjeseci čekati da im ZZO refundira sredstva.

Postavio je i pitanje zašto se putem bolničke apoteke i ovlaštenih medicinskih kuća ne izvrši direktna kupovina ovih lijekova od direktnog proizvođača jer bi se time izbjegla zarada u koji se ugrađuju privatne apoteke i novac ZZO koji vrši refundaciju, odnosno novac građana.

- Jeste li obezbijedili da vam svi medicinski aparati budu zakonski verifikovani ili ćete tretirati pacijente neispravnom oprememom od kraja oktobra jer vam ističe rok valjanosti za sve aparate, što znači da će vas krajem oktobra svi pacijenti moći da tuže jer ih tretirate neispravnom opremom. Hoće li se možda desiti situacija kao i sa industrijskim kisikom u RS što ja ne bih volio. Da li je ovo možda nagovještaj neke nove afere – pitao je Poturak direktora Opće bolnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.