IMUNIZACIJA

U Kantonu Sarajevo na raspolaganju 528 trećih doza vakcine Pfizer

Vakcinacija na Zetri trajat će do nedjelje, 31. oktobra

Od srijede na raspolaganju 3.210 prvih doza Pfiezer vakcine. Avaz

A. S.

25.10.2021

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS saopćili su da će u srijedu u Kantonu Sarajevo na raspolaganju biti 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine.


Vakcinacija u Zetri do 31. oktobra

Na Zetri već traje vakcinacija građana trećom dozom te vrste vakcine i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja.

- Ministarstvo i ta radna grupa pozivaju na treću dozu vakcine protiv virusa korona osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida - navodi se.

Za treću dozu potrebno je mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije te doze, te priložiti i iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti vakcinaciji.

Vakcinacija na Zetri trajat će do nedjelje, 31. oktobra. Nakon toga, proces imunizacije odvijat će se na punktovima u domovima zdravlja.

Vakcine Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice

U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt, a od ponedjeljka - 1. novembra ove godine preuzet će imunizaciju stanovnika općine Centar.

Prema najavama Federalnog ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o isporuci te vrste vakcina u Kanton Sarajevo Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost.

Iz tog resornog ministarstva ponavljaju poziv građanima, koji su primili AstraZeneca vakcine i prošlo je više od četiri ili šest sedmica od prve doze, da do 31. oktobra pristupe revakcinaciji - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.