SKUPŠTINA KS

Zastupnici govornice koriste za vrijeđanje, a ne za rješavanje problema građana

Toga ne bilo kada bi se ukinuo TV prijenos sjednica Skupštine, smatra Viteškić

S jedne od sjednica Skupštine KS: Neprimjereno ponašanje. Avaz

Piše: A. Nalo

26.10.2021

Posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) ostat će  upamćena po žustroj raspravi vladajućih i opozicionih zastupnika po hodnicima, a koja je eskalirala i umalo prešla u fizički obračun. Srećom, brzom reakcijom ostalih zastupnika spriječen je veći incident između Amela Mekića (NiP) i Harisa Zahiragića (SDA).


Zahiragić: Prekinuta sjednica. Avaz

Verbalni okršaji

Ništa bolja situacija nije bila ni tokom same sjednice te su je obilježili verbalni okršaji, duge rasprave, bespotrebna dobacivanja i repliciranja. Da takvo ponašanje nisu zaslužili građani Sarajeva, smatra najstarija zastupnica Smiljana Viteškić.

- Toga ne bilo kada bi se ukinuo TV prijenos sjednica Skupštine. Također, mišljenja sam da nije uredu i to da, ako imate drugačije mišljenje, budete izloženi napadima. Što se tiče zastupnika SDA, često vrijeđaju i podržavam kolege koji to više neće da trpe, oni će to prijaviti Etičkoj komisiji - rekla je Viteškić.

Mekić: Sukobio se sa Zahiragićem. Avaz

Na čelu tog tijela je zastupnica Amra Junuzović-Kljajić. Za „Avaz“ kaže da do sada nije dobila nijednu prijavu.

- Prema važećem pravilniku, samo korektno podnesene prijave mogu se uzeti u razmatranje. Do sada ih nije bilo - rekla je Junuzović-Kljajić.

Ona se osvrnula i na rad zastupnika na posljednjoj sjednici. Mišljenja je da se svaki zastupnik treba ponašati u skladu s položenom zakletvom te da do neželjenih situacija ne bi dolazilo kada bi svi poštovali Poslovnik.


Politički zaraćene strane

Prema riječima zastupnika Zvonka Marića (SBB), od početka ovog mandata evidentni su sukobi i netrpeljivost između SDA i NiP-a.

- Očigledno je da se oni dobro međusobno poznaju. Na njihovim replikama i ispravljanjima krivih navoda dosta vremena izgubimo. Kao i građani, i mi smo taoci tog ambijenta koji je tamo stvoren. Njihove diskusije često me podsjete na otužne ostavinske rasprave nakon raspada braka. Ne znam dokad će trajati prepirke politički zaraćenih strana. Oni ne biraju mjesto, raspravljaju se gdje god stignu i bojim se da to može prerasti u nešto veće - istakao je Marić.


Zvonko Marić: Očigledno je da se oni dobro međusobno poznaju. Avaz

Za povrede etičkog kodeksa izabranih zvaničnika mogu se izreći pismena opomena, novčana kazna i javna opomena.

I sjednice Gradskog vijeća (GV) često se prenose uživo. Međutim, za razliku od onih skupštinskih, mnogo su umjerenije i nema žustrih rasprava i neprimjerenog ponašanja zastupnika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.