SKUPŠTINA KS

Nema para za socijalne radnike i psihologe u školama

Zbog nedostatka sredstava u budžetu nismo u mogućnosti dati saglasnost za novo upošljavanje, kaže ministrica Hota-Muminović

A. Nalo

Stručan kadar nedostaje u brojnim školama

Foto: Ilustracija


Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Danijela Kristić nedavno je pokrenula inicijativu i zatražila od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da u osnovnim i srednjim školama odobri zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa, i to na neodređeno vrijeme.

  • Kristić: Najveća potreba

    Kristić: Najveća potreba

    Foto: Avaz


Projekt inkluzije

- Zbog nedostatka sredstava u budžetu KS za 2021. godinu, trenutno nismo u mogućnosti dati saglasnost za novo upošljavanje na radna mjesta socijalni radnik i psiholog - navela je u svom odgovoru resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

Prema riječima ministrice, Ministarstvo je nastavilo realizaciju projekta inkluzije, odnosno dalo je saglasnost školama za angažiranje asistenata i mobilnih timova.

  • Hota-Muminović: Nastavak projekta inkluzije

    Hota-Muminović: Nastavak projekta inkluzije

    Foto: Avaz


Dodatna sredstva

- Za nastavak realizacije projekta potrebna su dodatna sredstva u budžetu u iznosu od 1.980.000 KM - navela je ministrica.

S druge strane, zastupnica Kristić je mišljenja da bi za početak Vlada KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje trebali izdvojiti sredstva za zapošljavanje ovih kadrova u pet osnovnih i pet srednjih škola u kojima postoji najveća potreba.

NA VRH

Podijeli članak na