ALARMANTNO

Slučaj Salke Aljovića pokazuje slabost i nebrigu nadležnih: Raznim barijerama otežali smo život osobama s invaliditetom

Nije nam problem samo plaćanje računa, poteškoće nam stvaraju parkirana vozila na trotoarima, prilazima bolnicama, obrazovnim ustanovama, kaže Aljović

Salko Aljović nedavno nije dobio pomoć portira pri plaćanju računa za Toplane. Avaz

Piše: A. Nalo

28.10.2021

Svu slabost našeg sistema i nebrige nadležnih za ovu populaciju prošle sedmice do kosti je ogolio slučaj sugrađanina Salke Aljovića, invalida u kolicima, kojem su u „Toplanama“ odbili pomoći da plati račun za grijanje. To je izazvalo ogromno ogorčenje građana. Ali dalje od toga, kao društvo, ništa više nismo uradili.

Nažalost, sve se svelo na opomenu pojedinca, a upravo je ovaj slučaj trebao biti alarm nadležnima da se nešto mora mijenjati iz korijena, kako Salko i slični njemu ne bi imali problema kada idu u šetnju, plaćaju račune, odlaze na preglede kod ljekara...


Prvulović: Olakšati kretanje. Avaz

Rigorozno kažnjavanje

Za početak, Vlada KS trebala bi u okviru svojih ministarstava provjeriti da li ova populacija unutar institucija i preduzeća koja im pripadaju imaju adekvatne prilaze, rampe, liftove... Posla ima i za policiju, koja bi trebala rigoroznije kažnjavati vozače koji uzurpiraju trotoare.

- Meni je to sad postalo sasvim normalno, jer su invalidne osobe navikle na takvo ponašanje. Nije nam problem samo plaćanje računa, poteškoće nam stvaraju parkirana vozila na trotoarima, prilazima bolnicama, obrazovnim ustanovama. Po pola sata znamo čekati da se neko skloni da mi možemo negdje ući - rekao je Aljović.

Da ova populacija ima poteškoća, svjesna je i ministrica Ivana Prvulović, koja vodi

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

- U saradnji s UNDP-om, implementiramo projekt "Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe", koji ima za cilj izgradnju prilazne i druge infrastrukture, kojom će se osigurati nesmetano kretanje i pristup osobama s poteškoćama - rekla je Prvulović.

Prema njenim riječima, odabrane su 44 ustanove s područja KS u kojima će se realizirati projekt.


Osobe s invaliditetom trebaju pomoć drugih. Avaz

Lift ne radi u OŠ "Grbavica 1"

- Završeni su radovi u Šestoj osnovnoj školi, zatim OŠ "Hrasno", OŠ "Grbavica 1", Petoj osnovnoj školi, Psihijatrijskoj bolnici KS, Zavodu za medicinu rada KS, Veterinarskom fakultetu, Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena prirodna područja - lokalitet Bijambare, zatim u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović", OŠ "6. mart", OŠ "Porodice ef. Ramić" i JU OŠ "Zaim Kolar" - istakla je ministrica.

Dodaje da su u toku radovi u OŠ "Vrhbosna" i Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama.

- Ministarstvo planira da će do kraja tekuće godine 21 javni objekt na području KS biti pristupačan za osobe s poteškoćama u kretanju - rekla je Prvulović.

Ova populacija ima problema i u obrazovnim ustanovama. Jedan takav primjer je i Osnovna škola "Grbavica 1" u Novom Sarajevu. Naime, škola ima napravljen lift koji bi olakšao kretanje djeci s poteškoćama. Međutim, on nikada nije pušten u rad, zbog čega najviše ispaštaju đaci, ali i roditelji koji djecu moraju nositi čak na drugi sprat.

S druge strane svih devet domova zdravlja u Kantonu na ulazima ima odgovarajuće rampe, kao i većina ambulanti porodične medicine.

- O tome se posebno vodi računa. Skoro u svim DZ postoje liftovi, osim u Hadžićima i Vogošći. U Trnovu nije bilo potrebe za ugradnjom jer je prizeman objekt. U Covid ambulantama Centar i Semizovac trenutno se pravi prilaz za takvu populaciju - rekao je Arman Šarkić, portparol DZ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.