SRAMOTNO

Ogorčeni radnici “Toplana” i ViK-a upozoravaju: U javna preduzeća uhljebljavaju se odani, a ne stručni kadrovi

Bezakonje i političko upravljanje doveli „Toplane” na ivicu propasti, tvrde radnici

Radnici “Toplana” boje se za budućnost preduzeća. Avaz

Piše: A. Nalo - A. Saračević

1.11.2021

Oduvijek su javna i komunalna preduzeća bila „zlatne koke“ jer služe da se u njima, kako se mijenja vlast u Kantonu Sarajevo, zapošljavaju odani stranački kadrovi, ali, nažalost, ne i stručni.

Zbog takve, pogubne prakse dovođenje radnika na javne jasle, mimo procedura i bez odgovarajućeg obrazovanja, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo unazad nekoliko mjeseci ima pune ruke posla. Timovi su angažirani da provjeravaju diplome i imenovanja u kompanijama, što je već dalo rezultate.

Međutim, uprkos stalnim provjerama, radnici “Toplana” i “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) upozoravaju javnost da se preko noći otvaraju nova bespotrebna radna mjesta, što preduzeća, koja ionako posluju loše, dodatno opterećuje. Kako dalje navode, uhljebljavaju se odani, a ne stručni kadrovi. 

U ViK-u se vozila ne mogu registrirati. Avaz

Političko upravljanje

- U posljednje dvije godine bezakonje i političko upravljanje, umjesto poslovnog, doveli su Javno komunalno preduzeće „Toplane” na ivicu propasti, što je vjerovatno nepovratno unazadilo funkcioniranje centralnog grijanja u KS. Bojimo se da naše preduzeće čeka sudbina GRAS-a - kazali su ogorčeni radnici.

Smeta im i to što menadžment angažira radnike putem Zavoda za zapošljavanje, a koji nisu potrebni i kvalificirani za pozicije na kojima su postavljeni.

Riječi hvale za novu Upravu, na čijem je čelu v. d. direktora Rusmir Salić, nemaju ni radnici ViK-a. U pismu koje su poslali redakciji „Avaza“ sporna im je smjena bivše direktorice Aide Pendek, koja je ukazala na sve nepravilnosti u preduzeću i to prijavila.

- Na njeno mjesto dolazi Rusmir Salić iako nema potrebne uvjete za mjesto generalnog direktora. Također, radnici odlaze na bolovanje zbog mobinga, uposlenici se tjeraju da rade prekovremeno iako im se to ne plaća, prijeti im se otkazom. Posebna priča je registracija vozila, koja se ne može provesti - istakli su radnici.


Hadžiahmetović: Ne može upratiti smjene. Avaz

Oštre osude

Simptomatično je to što radnici oba preduzeća javno prozivaju resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, tvrdeći da i on sam učestvuje u malverzacijama.

- Je li neka stranka više ili manje zastupljena u preduzeću, ja, da sam ne znam kakav ekspert, ne mogu to upratiti. S aspekta funkcioniranja preduzeća, nemam informacije da je stanje takvo kako radnici kažu da jeste i da preduzeća neće moći funkcionirati - kazao je Hadžiahmetović.

Iz „Toplana“ su oštro osudili navode radnika. Tvrde da se radi o dezinformacijama.

- Smatramo da je bespredmetno demantirati stavku po stavku dostavljenog pisma, iz razloga što ne podržavamo ovakav način komunikacije zasnovan na iznošenju neistina, dezinformacija, a pri tome skriven iza anonimne dojave, što umnogome ostavlja prostora za neautentičnost navedenih informacija - naveli su.

I iz ViK-a su za „Avaz“ rekli da su ovi navodi neosnovani.

- Maliciozni su navodi o „kupovini“ ECTS bodova. Stečeno zvanje magistar ekonomije iz oblasti menadžmenta, stečeno je na način da je I ciklus studija od 180 ECTS bodova završen na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a II ciklus studija od 120 ECTS bodova na Univerzitetu u Travniku te je neosnovan navod o bilo kakvoj kupovini bodova u Kiseljaku. Obavljajući poslove na radnim mjestima na koje je imenovani v. d. direktora Rusmir Salić bio raspoređen tokom svog dugogodišnjeg radnog staža, stekao je neophodno iskustvo iz oblasti komunalne djelatnosti, pa su netačni navodi o neispunjavanju navedenog uvjeta - naveli su iz ViK-a.

I za ostale navode radnika naveli su da su „paušalni, ničim potkrijepljeni, te motivirani različitim privatnim i poslovnim interesima“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.