STAVOVI

Vijećnik Memišević: U "Lokomu" otvorena vrata stranačkom zapošljavanju i "trgovini"

Bojim se da će “Lokom” biti doveden u situaciju u kojoj se nalaze kantonalna javna preduzeća, kaže Memišević

Općinsko vijeće održalo tematsku sjednicu. OPĆINA NOVI GRAD

Piše: A. Nalo

31.10.2021

Općinsko vijeće (OV) Novi Grad održalo je tematsku sjednicu o poslovanju i djelovanju JP „Lokom“ na kojoj je s 22 glasa za i četiri suzdržana usvojena odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju osnivanju preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine „Lokom“ d.o.o.


Nema vremena

Ovom odlukom, između ostalog, usaglašene su promjene u vezi s upravljanjem preduzećem. Dosad je Općina gazdovala njime putem Skupštine koju su činili pomoćnici načelnika, a sada će Skupštinu činiti pet članova koje će imenovati OV.

Pojedini vijećnici negodovali su zbog donošenja ovakve odluke. Jedan od njih je i Mirza Memišević. Smatra da je grubo prekršen Poslovnik OV jer je materijal o „Lokomu“ dostavljen na samoj sjednici.


Memišević: Poslovnik prekršen. ARHIV

- Tematska sjednica o „Lokomu“, njen prvi dio, održan je krajem jula ove godine i zbog nepripremljenosti sjednice i ćorsokaka u kojem se našlo Vijeće, odlučeno je da će sjednica biti nastavljena za 60 dana. Prođoše otada tri mjeseca i mi nastavismo sjednicu, ali u toku sjednice dobismo materijal koji nismo imali vremena kvalitetno pročitati - rekao je Memišević.


Aktuelna većina

Za njega je, kako kaže, sramotna ova praksa, taman da je ova odluka najbolja na svijetu, a nije. Ona je plod kompromisa između načelnika i aktuelne većine.

- Kompromisa koji je otvorio vrata stranačkom zapošljavanju i „trgovini“ putem „Lokoma“. Bojim se da će „Lokom“ biti doveden u situaciju u kojoj se nalaze kantonalna javna preduzeća - ima direktora, ali nema usluge - naglasio je Memišević.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.