SUKOBI

Ministar Hadžiahmetović: Uzbunjivači iz "Vodovoda i kanalizacije" prijavljeni policiji

Toj grupi radnika cilj je destabilizacija preduzeća, kaže ministar

Hadžiahmetović: Bio direktor ViK-a. AVAZ

Piše: A. Nalo

30.10.2021

Grupa uposlenika preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (ViK) već neko vrijeme anonimnim pismima, koja dostavljaju medijima i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, upozorava javnost na dešavanja u ovoj kompaniji. 

Zbog toga bi, ako budu otkriveni, mogli biti kažnjeni. Potvrdio je to Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Iskusni radnici

- Protiv ove grupe, koja sebe naziva "iskusni radnici", podnijeli smo krivičnu prijavu PU Stari Grad. Očekujemo da se posebnim istražnim radnjama ipak dođe do imena radnika koji već dvije godine vrše bunt u preduzeću, opstruiraju u svim poslovima, iznose laži ili ih preimenuju u neke nove informacije, što u konačnici ima obilježje krivičnog djela - rekao je Hadžiahmetović.

U izjavi za “Dnevni avaz” kaže da je tim radnicima cilj destabilizacija preduzeća.

- Već su ga jednom doveli na rub propasti kada su zapustili sistem otklanjanja kvarova, skoro odbili EBRD projekt svojim nemarom i indolentnošću, zapošljavali politički podobne i osobe iz familije i još mnogo toga - istakao je ministar.

Odbacio je sve špekulacije u vezi sa smjenom bivše direktorice ViK-a Aide Pendek. Tvrdi da je došlo do promjena na čelu Uprave na osnovu izvještaja Ureda za borbu protiv korupcije zbog koruptivnih radnji.


Familijarne veze

- Lično sam insistirao da se poništi konkurs u kojem mi spočitavaju tzv. familijarnu vezu s jednim od kandidata i on je poništen. U ponovljenom konkursu primljen je isti momak, iako mu je komisija na usmenom ispitu dala skoro najmanje bodova, ali je zahvaljujući pismenom dijelu testa i dokumentu kojim je dokazao da mu je otac iz populacije RVI, ipak primljen u ViK - naglasio je Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović tvrdi da je s pozicije direktora ViK-a smijenjen nezakonito, zbog čega je podnio tužbu protiv ovog preduzeća.

- Sud je moje navode potvrdio i vratio me ponovo na poziciju direktora. Tražio sam samo da mi se nadoknade sredstva koja su mi i pripadala. Sve ostalo je stvar advokatske kuće koja provodi ovaj proces - istakao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.