SARAJEVO

Dodijeljeni stanovi za 25 pripadnika boračke populacije

Vrijednost potpisanih ugovora je 2,5 miliona KM

A. S.

1.11.2021

Na listi čekanja zatekli 198 lica - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao predugovore i svečano dodijelio stanove za 25 pripadnika boračke populacije, čime su oni i službeno postali njihovi korisnici.



Ispravljanje nepravde

Dodjelom današnjih stanova privodi se kraju ovogodišnja realizacija velikog kapitalnog strateškog projekta Ministarstva za boračka pitanja koji obuhvata obezbjeđenje trajnog stambenog smještaja svih koji po zakonima o boračkoj zaštiti imaju to pravo.

- Mi smo sebi dali zadatak da do kraja ovog mandata pokušamo ukinuti tzv. listu čekanja za dodjelu stana, a na kojoj smo zatekli 198 lica. Kao što smo i obećali, sa današnjom dodjelom, stanove smo obezbijedili za 67 pripadnika boračke populacije. Do kraja godine ćemo dodijeliti još 17 stanova, okončan je javni poziv i čekamo završetak preostalih procedura. Znači, 84 korisnika će na ovaj način ove godine dobiti stanove - istakao je ministar Osmanović, te pojasnio da je ova aktivnost ustvari i ispravljanje nepravde, jer neki pripadnici ove populacije na svoje stanove čekaju od 2008. ili 2009. godine.

Danas je svoje predugovore preuzelo 14 ratnih vojnih invalida, 10 supruga šehida-poginulih boraca, te jedna majka šehida-poginulog borca.

Vrijednost ugovora 2,5 miliona KM

Među novim vlasnicima stanova je i Senada Tvrtković, koja je istakla koliko njoj i njenoj djeci znači ovaj stan.

- Čekala sam dugo i konačno dočekala da uđem u svoj stan. Poseban je to osjećaj, konačno imati svoj dom, poslije dugogodišnjih privremenih smještaja - kazala je Tvrtković.

Elvedin Efendić ističe da mu danas, nakon 12 godina čekanja, dobijeni stan znači sve što mu još treba.

Vrijednost današnjih potpisanih ugovora je 2,5 miliona KM, a stanovi se nalaze na lokalitete Rosulje, u općini Vogošća. Ukupna vrijednost dodijeljenih stanova u ovoj godini iznosi oko 7,2 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena putem kreditnog zaduženja.

Izgradnja stanova se realizuje u saradnji sa Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisane borce i prognane osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.