KANTON SARAJEVO

Plaće u osnovnim školama posvađale Sindikat i ministricu Naidu Hota-Muminović

Iz budžeta Kantona Sarajevo morat će se odobriti isplata nekoliko miliona KM, kaže Sivro

Sivro poslao dopis. Avaz

Piše: A. Na.

3.11.2021

Saudin Sivro, prvi čovjek Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, poslao je jutros dopis sindikalnim povjeriocima u osnovnim školama. 

Od njih traži da dostave podatke o tome koliko je članova  SSOOiO FBiH, koji posjeduju bilo koju diplomu VII stepena stručne spreme, odnosno I ili II ciklusa bolonjskog visokoobrazovnog procesa (180 i 240 ECTS ili 300 ECTS), a rade na poslovima za koje im se plata obračunava i isplaćuje kao radnicima sa VI stepenom stručne spreme.  




Pandorina kutija

- Ministrica Naida Hota-Muminović je otvorila Pandorinu kutiju. Radnici u osnovnim školama godinama platu primaju u skladu sa platnim razredima, odnosno srazmjerno stepenu stručne spreme za poslove koje obavljaju i diplomama koje posjeduju za to radno mjesto. Ministrica nam je na sastanku koji smo s njom imali u petak, 29.10.2021. godine, saopštila da je spremna otpakovati paket jer smo joj rekli da smo utvrdili da je u jednoj osnovnoj školi nastavniku sa VI stepenom isplaćivana plata kao radniku sa VII stepenom stručne spreme - rekao je Sivro. 


Izdvajanje iz budžeta

Kako kaže, ministricino "otpakivanje paketa" znači da će na stotine nastavnika tražiti isto pravo što će u konačnici značiti da će se iz budžeta Kantona Sarajevo morati odobriti isplata nekoliko miliona KM budući da će svi nastavnici, a imah ih nekoliko stotina, tražiti retroaktivnu isplatu razlike plate. 

- Sindikat trenutno radi na prikupljanju podataka i za nekoliko dana će direktori škola dobiti zahtjeve za isplatu plata i razlike plata retroaktivno, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Ukoliko direktori škola, odnosno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne udovolji zahtjevu radnika, Sindikat će tražiti odgovornost ministrice Naide Hota-Muminović što uključuje i njenu ostavku - kategoričan je Sivro. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.