SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić u zajedničkom obilasku terena: Situacija u Starom Gradu pod kontrolom, preventivno djelovanje je ključno

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić u zajedničkom obilasku terena

Piše: M. D. A.

5.11.2021

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić u zajedničkom obilasku terena: Situacija u Starom Gradu pod kontrolom, preventivno djelovanje je ključno - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zajedno su danas obišli neke od najugroženijih lokacija u općini Stari Grad kako bi se uvjerili u stanje na terenu i dogovorili zajedničko djelovanje. Gradonačelnica Karić jutros je od općinskog načelnika Hadžibajrića zatražila upute kako da zajedničkim snagama djeluju na terenu, te je odmah nakon toga dogovoren obilazak riječnih tokova i mostova.

Konstatovano je da je situacija pod kontrolom, te da je vodostaj znatno manji u odnosu na noćne i jutarnje sate. Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić obišli su branu Bentbaša, bazene, Darivu i Koziju ćupriju. Zaključeno je da je preventivno djelovanje ključno u ovakvim situacijama, a najbolji pokazatelj toga je stanje u Starom Gradu u odnosu na druge općine u Kantonu Sarajevo.

“Sada se pokazalo koliko je važno preventivno djelovanje, te čišćenje korita rijeke Miljacke, ali i okolnih potoka i pritoka u sprečavanju poplava. Gledajući stanje u drugim općinama izražavam žaljenje što se nije na vrijeme reagovalo čišćenjem korita jer ovo nije prvi put da nam se dešavaju ovakve poplave. Moram istaći da su Općina Stari Grad i Grad Sarajevo u interesu građana zajedno radili na održavanju korita i evo to se pokazalo kao vrlo dobra odluka,” izjavio je načelnik Hadžibajrić. Sa njegovim riječima složila se i gradonačelnica Karić koja je istakla zajednički projekat sanacije Bistričkog potoka.

“U nadležnosti Grada Sarajevo je i briga o riječnim koritima i pritokama i mi unazad nekoliko mjeseci sa Općinom Stari Grad radimo na sanaciji Bistričkog potoka, te zahvaljujući tom kontinuiranom radu danas nemamo veće razmjere katastrofe. Grad Sarajevo je tu i za ostale općinske načelnike i naše sugrađane kojima bude potrebna pomoć. Željela bih se posebno zahvaliti načelniku Hadžibajriću koji je uspio u veoma kratkom vremenu organizovati timove iz općine, obezbijediti dežure na svakom od mostova u općini Stari Grad kako bi se spriječilo najgore,”poručila je gradonačelnica Karić.

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić obići će danas u poslijepodnevnim satima i pogođene dijelove Općine Ilidža.


Održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, nove mjere

Povodom stanja izazvanog obilnim padavinama, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad gdje su doneseni konkretni zaključci o djelovanju u narednom periodu.

Na poziv općinskog načelnika, državni službenici i namještenici koji su se dobrovoljno prijavili bit će raspoređeni za rad na terenu u slučaju potrebe, te su uvedene 24-erosatne dežure. Građani sve prijave mogu uputiti Operativnom centru putem telefona 033/282 336, a u toku dana će u funkciji biti i broj mobitela na koji će građani moći slati poruke, prijave i fotografije po kojim će se djelovati.

Služba civilne zaštite vršit će 24-erosatni nadzor nad mostovima, počevši od Kozije ćuprije, drvenog mosta Bentbaši, kao i mosta prema brani, Šeher ćehajine ćuprije, Latinske ćuprije Ćumurija i Drvenija mosta, te u slučaju da dođe do gomilanja polomljenih stabala i drugog otpada angažovati DVD Vratnik da izvrše uklanjanje i spriječe pritisak vode, te eventualna oštećenja mostova. Inače, DVD Vratnik je od sinoć angažovan na brojnim lokacijama i radi na sprečavanju poplava u Starom Gradu.

Odjeljenje za održavanje putnih pojaseva Općine Stari Grad je od sinoć na terenu i radi na pročepljavanju slivnih rešetki i odvoda kako ne bi došlo do poplava na saobraćajnicama i te aktivnosti će se intenzivno nastaviti. Pozivaju se građani da budu odgovorni u ovakvim situacijama te izvrše čišćenje slivnih rešetki ispred svojih kuća I zgrada kako bi se spriječile poplave.

Nastavit će se obilazak svih vodotoka, korita rijeke Miljacke, Mošćanice, Čolinog potoka, Bistričkog potoka, Ramića potoka, te će se na mjestima gdje postoji opasnost od izljevanja postaviti vreće s pijeskom. Već u toku dana izvršeno je postavljanje vreća radi zaštite od izljevanja Bistričkog potoka na lokaciji Krka.

Sa današnje vanredne sjednice Općinskog štaba civilne zaštite upućen je poziv svim vijećnicima Općinskog vijeća Stari Grad da daju svoj doprinos u ovim vanrednim okolnostima i uključe se u aktivnosti koje se provode na terenu, a u skladu sa životnom dobi i svojim zdravstvenim stanjem, te da se zajednički djeluje u interesu građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.