SARAJEVO

Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić: Očekujem da ćemo na ljeto imati prve vidljive rezultate

U ovom momentu imamo poprilično stabilizirano finansijsko poslovanje kada je u pitanju servisiranje plaća i servisiranje prema dobavljačima, kazao je on

Suljagić: Ja sam zadovoljan dinamikom. Avaz

Piše: A. S.

10.11.2021

Samir Suljagić, direktor Zavoda za zbrinavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, govorio je za portal „Avaza“ o trenutnom stanju u ovoj ustanovi.


Smanjenje dugova

Nakon što je došao na funkciju direktora, Suljagić je zajedno sa upravom, izvršio analizu zatečenog stanja. Kako kaže, stanje je bilo negativno i evidentiran je dug nešto manji od 10.000 KM.

- Poduzet je čitav niz mjera u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH i Vladom Federacije, kako bi se stabiliziralo ukupno poslovanje, te se vratilo u neke normalne tokove – započeo je on.

Vlada FBiH je prije nekoliko mjeseci donijela zaključak u kojem daje obavezu kantonima da izmire svoje obaveze prema Zavodu Pazarić, kao i ostalim zavodima.

- Neki od kantona su počeli izvršavati svoje obaveze, s nekima smo morali ući u sudske sporove. Ovo nam je dalo prostora da mi možemo servisirati obaveze koje imamo prema Federalnom ministarstvu finansija i  Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. U tom smislu napravljeni su početni pomaci – istakao je Suljagić.

Samo dio problema riješen

No, kako dalje navodi direktor Zavoda, samo dio problema je riješen.

- U ovom momentu imamo poprilično stabilizirano finansijsko poslovanje kada je u pitanju servisiranje plaća i servisiranje prema dobavljačima. Taj dio smo poprilično uredili – rekao je on.

Trenutno je fokus ovog Zavoda dodatno smanjenje dugova ostvarenih prethodnih godina prema Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, kako bi mogli ostvariti priliku da apliciraju na kapitalne izdatke.

- Tada planiramo da krenemo u obnovu i rekonstrukciju, kako opreme, tako i naših objekata koji su poprilično dotrajali. Ja sam dinamikom, u ovom momentu, zadovoljan. Pokušat ću da nastavim ovim tempom. Očekujem da ćemo na ljeto imati prve vidljive rezultate – istakao je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.